BLAGDANI

Božić je putokaz da jedni drugima budemo oslonac

Dodaje da HKD „Napredak“ slijedi tradiciju osnivanja u Derventi od prije 100 godina

Filipović: Blagdan mira. Avaz

Piše: N. Simić / Avaz.ba

25.12.2019

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ u Derventi Mirko Filipović kaže da je Božić blagdan solidarnosti, putokaz svima da jedni drugima budu oslonac.

- Božić je blagdan mira i to je u potpunosti istina. Samo u slavenskim narodima nazivamo Božić, što znači Mali Bog, drugi narodi imaju drugačije nazive za taj praznik. Bog je poželio biti kao i mi i došao je među nas ne kao nekakav slavan i velik, bogati i moćni čovjek, već kao jedno malo dijete u štalici, u ponoru siromaštva i ugroženosti, da bi se solidarizirao s ljudima, i to najnižim, jednostavnim, običnim - kaže Filipović.

Dodaje da HKD „Napredak“ slijedi tradiciju osnivanja u Derventi od prije 100 godina, prije svega kada je riječ o okupljanju i običajima. 

S božićnog prijema. Avaz

„Napredak“ je u Derventi obnovio zgradu, gdje su počeli realizirati i projekte kulturne baštine, a u toku je i obnova nekoliko stećaka iz 16. stoljeća.

- Stećke smo pronašli u groblju Kamenje u Mišincima i uz pomoć stručnjaka iz Zemaljskog muzeja u Sarajevu želimo ih obilježiti i pokazati ljudima da su to vrijednosti, da ih treba čuvati, da ne budu zaboravljeni ili uništeni – dodao je Filipović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.