KONFERENCIJA

Dević: Sutra sjednica za smjenu Konakovića

Konaković je izgubio povjerenje Kluba Bošnjaka

Dević: Zakazat ćemo sjednicu. Avaz

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

27.12.2019

Šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Mahir Dević kazao je danas da je Konaković izgubio povjerenje Kluba Bošnjaka i da će ga zamijeniti Mirza Čelik.

- Ovo je normalna demokratska procedura. Nema potrebe za prijetnjama i pritiscima. Ovo treba biti normalna procedura i provođenje volje većine - rekao je Dević. 

On je upozorio kako je mimo pravila i Poslovnika napravljena rotacija na mjestu predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, poručivši kako Elmedin Konaković nije mogao imenovati svog zamjenika na način na koji je to uradio. 

- On je mogao dati ostavku na poziciju predsjedavajućeg. Kad da ostavku, treba da je potvrdi Skupština i imenuje novu osobu. Mirza Čelik će biti novi predsjedavajući Skupštine KS - kazao je. 

Kako je potvrdio, sjednica je zakazana za sutra i ona će biti održana. 

- Predsjedavajući ne može prekinuti sjednicu kad ju je Smiljana Viteškić zakazala. Sjednicu Skupštine može prekinuti onaj ko ju je zakazao. U ovom slučaju, to je Smiljana Viteškić - smatra on. 

Dodao je kako je Kolegij servis parlamentarnoj većini, protočni bojler koji predlaže dnevni red. 

- Konaković je dobio informaciju da neke kolege imaju zakazana putovanja kako bi mogli reći da nema parlamentarne većine. Ovdje je suština da mi nećemo dozvoliti blokadu - naglasio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.