SUDBINE Grčevita borba za preživljavanje na platou Željezničke stanice u Tuzli

Mokri i promrzli noć provode pod vedrim nebom

Humanitarna organizacija “Pomozi.ba” rezervirala je motel “Man” za migrante, ali ne mogu svi biti smješteni

E. Skokić

Snijeg i hladnoća donijeli su novo breme migrantima, koji već mjesecima borave na platou Željezničke stanice u Tuzli. Svi su oni iz pravca Zvornika i Bratunca stigli do Tuzle, dok su se neki, nakon neuspješnih pokušaja prelaska granice s Hrvatskom, vratili iz Krajine.

Tri obroka

- Osigurani su hrana i odjeća, ali građani koji žele pomoći ovim nevoljnicima, trebaju kontaktirati volontere. Svi oni au ljudska bića i treba im pažnja u ovim  najtežim danima – kaže nam Senad Pirić, volonter.

Humanitarna organizacija “Pomozi.ba” rezervirala je  motel “Man” za smještaj migranata. No, u taj objekt ne mogu biti smješteni svi.

- Ne mogu svi stati, jer pored 150-200 migranata na stanici, još ih se stotinjak kreće gradom – kažu nam naši sagovornici.

U vrijeme naše posjete Autobuskoj stanici, migrantima je podijeljen ručak. Imaju tri obroka dnevno i tzv. free shop, u kojem svakog dana mogu uzeti  što im je potrebno.

Neki od njih sa snijegom se prvi put susreću.

- Zaista je hladno. Kad ne pada, nekako je lakše. Ali, kad pada kiša ili, kao sada, snijeg, onda smo mokri i promrzli. Moj prijatelj se žali na prehladu, jedan je zbog išijasa odveden kod doktora. Plašim se da ne obolimo svi - kaže nam migrant iz Pakistana.

Loši uvjeti

Institucionalno rješavanje ovog problema nije uspjelo. Migranti nisu smješteni u objekte koji su u državnom vlasništvu, ali su ostali u centru grada, pod otvorenim nebom, na platou Željezničke stanice.

Uvjeti su sve lošiji, kao i njihovo psihičko stanje.

Trojica zaražena šugom

Trojica migranata koji su iz pravca Zvornika i Bratunca stigla u Tuzlu, zbog simptoma skabijesa (šuge), zatražili su tokom decembra u UKC Tuzla.

-  Znamo da su neki  tražili pomoć ljekara i u Domu zdravlja Tuzla - kaže Ersija Aščerić-Mujedinović iz UKC-a Tuzla.

 Volonteri kažu da su evidentirana najmanje 42 zaražena migranta.

Više o:

Miganti Tuzla
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na