MOSTAR

HNS: Hrvatsko predsjedavanje EU velika prilika za BiH

Pojačana saradnja s evropskim partnerima omogućit će ubrzavanje evropskog puta BiH

S jedne od ranijih sjednica Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH. Avaz

Fena

1.1.2020

Hrvatski politički predstavnici u Bosni i Hercegovini, okupljeni oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS), pozdravili su početak šestomjesečnog predsjedavanja Republike Hrvatske Vijećem Evropske unije. 

- Radeći na prioritetnim područjima koja obuhvaćaju razvoj, povezivanje, zaštitu i utjecaj, hrvatsko predsjedavanje omogućit će daljnji napredak u razvoju snažne Evrope u svim područjima djelovanja EU. Kao istaknuti zagovaratelj evropske budućnosti jugoistočne Evrope, vrijeme hrvatskog predsjedavanja ključan je trenutak za BiH - saopćeno je iz Ureda za informiranje HNS-a. 

Iz HNS-a poručuju da će pojačana saradnja s evropskim partnerima omogućiti ubrzavanje evropskog puta BiH i postizanje statusa zemlje kandidata za članstvo.

- Predsjedavanje Evropskom unijom povijesna je prilika za napredak i saradnju, ujedinjenu u ostvarenju dugoročnih strateških ciljeva i viziji prosperitetne evropske domovine BiH. Kroz politički dijalog i unutarnji dogovor Bosna i Hercegovina mora doći do stabilnosti i članstva u Evropskoj uniji, što je vodeći vanjskopolitički prioritet i opredijeljenost žitelja BiH - dodaje se u HNS-ovom saopćenje za javnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.