ANALIZA

Konaković spreman riskirati i tri godine zatvora zbog još mjesec stolovanja Vlade iza koje ne stoji većina

Svakom je jasno da je imenovanje Kristić bilo farsa i da se Konaković, kako je to kazao Fahrudin Pecikoza, poslanik SBB-a u Skupštini KS, na ovaj način „sakrio iza suknje“ Danijele Kristić

Elmedin Konaković i Danijela Kristić. Avaz

Piše: S. D. / Avaz.ba

2.1.2020

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde i poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo (KS), otvoreno pokazuje da po svaku cijenu i na svaki način želi spriječiti imenovanje nove Vlade KS, za što postoji saglasnost nove većine u Kantonalnoj skupštini.  

Premda je jasno da Konaković nema nikakvih valjanih argumenata kojima bi „produžio vijek“ Vladi Edina Forte, koji je ustvari čitavu proteklu godinu bio u Konakovićevoj sjeni, on to ipak nastoji učiniti, bez obzira na to što tako blokira donošenje budžeta za ovu godinu, kao i brojnih drugih odluka od interesa za građane i Kanton.



Čista farsa

Konaković je već najavio i da će, zbog imenovanja novog rukovodstva Skupštine KS, povući pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, tvrdeći pritom da je on povrijeđen smjenom Danijele Kristić, zastupnice Naroda i pravde, s mjesta predsjedavajuće Skupštine KS, a koju je, pak, Konaković, kada je vidio da mu se bliži smjena, nelegalno imenovao na tu poziciju.

Svakom je jasno da je imenovanje Kristić bilo farsa i da se Konaković, kako je to kazao Fahrudin Pecikoza, poslanik SBB-a u Skupštini KS, na ovaj način „sakrio iza suknje“ Danijele Kristić.

Međutim, jasno je da je Kristić, koja dolazi iz reda hrvatskog naroda, Konakoviću trebala na toj poziciji barem i dan, a kako bi se ona mogla, nakon njene smjene koja je zbog njenog skoro ilegalnog imenovanja bila i očekivana,  mogla žaliti Ustavnom sudu za povredu vitalnog nacionalnog interesa.

Već sada se zna da, u slučaju novog rukovodstva Skupštine KS, nema povrede nacionalnog interesa niti jednog naroda, pa ni onog Danijele Kristić, koja je ponovo, kao dopredsjedavajuća Skupštine, u njenom rukovodstvu.

Ali, ova vratolomija jeste pokušaj Konakovića da barem na mjesec, koliko bi moglo potrajati do odluke Ustavnog suda FBiH, zaustavi sve procese u vezi s preuzimanjem vlasti nove većine u KS.

Maše tuđom presudom

U prilog tome govori i činjenica što Konaković ovih dana „maše“ presudom Vijeća za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine o zahtjevu Kluba zastupnika Hrvata u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog naroda u tom kantonu, tvrdeći da je riječ o istom slučaju kao KS, što apsolutno nije tačno.

Jer, osim što je Kristić, Hrvatica u rukovodstvu Skupštine KS, i novi premijer Vlade KS bit će Hrvat.

Uostalom, Ustavni sud FBiH će u konačnici dati posljednju riječ, ali je degutantno što se Konaković sjetio „prebrojavanja krvnih zrnaca“ u novoj većini, koja je u startu pokazala da poštuje ustavne odredbe o zastupljenosti svih naroda.

Pritom, ne treba zaboraviti da je Konaković, što je i sam priznao, "zarobio" pečat Skupštine Kantona Sarajevo, čime je počinio krivično djelo, sebi uzima za pravo da drži lekcije o zakonitosti.


Šta radi s pečatom?

Zadržavajući pečat kod sebe, iako nema nikakvog osnova da njime raspolaže, Konaković „pečati“ šta on želi, a, s druge strane, ne dozvoljava da se ovjere dokumenti koji moraju na objavu u "Službeni list KS".

Podsjećamo, izjavu u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, u vezi s otuđenjem skupštinskog pečata, dala je Almira Kulovac-Šetkić, sekretar Skupštine Kantona Sarajevo.

Naime, Kutlovac-Šetkić, koja je jedina nadležna za čuvanje i upotrebu pečata, u izjavi policiji pojasnila je da od 27. decembra prošle godine ona, kao sekretar, ne raspolaže pečatom koji se nalazi kod Konakovića.

Na ovaj način, Konaković krši član 367. Krivičnog zakona FBiH, u kojem se navodi:

- Ko protupravno oduzme, sakrije, uništi, ošteti ili na drugi način učini neupotrebljivim službeni pečat, knjigu, spis ili ispravu institucije u Federaciji ili druge pravne osobe koja vrši javna ovlaštenja ili se kod njih nalazi, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

Sasvim je izvjesno da će nova Vlada Kantona Sarajevo uskoro biti imenovana, samo nije jasno zbog čega Konaković po svaku cijenu, pa čak rizikujući i tri godine zatvora, pokušava ostati na vlasti najviše mjesec. 

Ima li on neki plan ili se za mjesec u vlasti puno toga može dobiti ili možda „počistiti“?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.