AKTUELNO

Inspekcija kažnjava roditelje koji odbijaju vakcinisati dijete

Stručnjaci navode da oko 99 posto oboljelih u FBiH nije bilo cijepljeno ili je nepotpuno cijepljeno

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

3.1.2020

Tokom 2019. godine bilo više od 1.400 oboljelih od morbila. Arhiv

Bez obzira što je vakcinisanje djece zakonska obaveza, veliki broj roditelja u BiH je odbio vakcinisati svoje mališane. Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, tokom 2019. godine bilo je više od 1.400 oboljelih od morbila, uključujući i dva smrtna slučaja. Stručnjaci navode da oko 99 posto oboljelih nije bilo cijepljeno ili je nepotpuno cijepljeno.

Službeno izjašnjenje

Obaveza cijepljena je propisana Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolest, a ovim istim zakonom je propisana novčana kazna od 100 do 2.000 KM. Za sada je najviše kazni izrečeno u Kantonu Sarajevo.

Prema podacima Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, 225 roditelja je odbilo cijepiti djecu te su zbog te zakonske obaveze izdate novčane sankcije od 22.500 KM.

- Poslano je 367 poziva roditeljima da se izjasne o razlozima odbijanja vakcinacije. Pozivu inspektora se do sada odazvalo 300 roditelja, od kojih se 79 izjasnilo da će cijepiti dijete. Za 14 djece dostavljene su potvrde o obavljenom cijepljenju, dok je preostali broj roditelja u postupku službenog izjašnjenja - kazali su iz Uprave za inspekcijske poslove KS.

Međutim, tokom 2018. godine ovoj instituciji je ukupno dostavljeno 548 potvrda o nekompletnom vakcinisanju zdrave djece. Tada se na poziv inspektorata odazvalo 467 roditelja, od kojih se 358 izjasnilo da su protiv vakcinacije. Inspektori su tada izdali 358 prekršajnih naloga u ukupnom novčanom iznosu od 35.800 maraka.

Slučajevi morbila tokom prošle godine registrirani su u cijeloj BiH. Najviše zaraženih je bilo u Sarajevskom i Srednjobosanskom kantonu.

Aida Pitić, epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo KS, ranije je za „Avaz“ kazala kako su među oboljelima od ospica više od 60 posto bile osobe mlađe od deset godina te da je znatno veći broj vakcinisane djece u poređenju s prethodnim godinama.

Plava koverta

Pedijatrica Gordana Vuković pojašnjava da je vakcinacija jedan izuzetno važan segment te da se samo uz pomoć vakcinacije sprečava epidemija.

- Najbolji način da sačuvamo svoju djecu od bolesti jeste upravo vakcinacija. Roditelji koji ne vakcinišu svoju djecu snose posljedice. Nekada je sve drugačije funkcionisalo. Slale su se plave koverte na adrese, a sada pravna služba Doma zdravlja šalje Upravi za inspekcijske poslove KS, koja dalje izvršava proceduru te poziva roditelje da to učine, ili plaćaju kaznu - istakla je Vuković.

Funkcioniranje procesa

Pedijatri u svim domovima zdravlja u državi dužni su svakog roditelja upoznati s prednostima i značajem imunizacije te opasnostima i mogućim posljedicama necijepljenja. Ukoliko i tada roditelj odbije cijepiti zdravo dijete, nadležnom inspektoratu se dostavlja potvrda, nakon čega se provodi inspekcijski postupak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.