HRVATSKA

Zločincu s Manjače potvrđena presuda: Lukajiću šest godina za zlostavljanje zarobljenika

Prihvaćena žalba Županijskog državnog odvjetništva izjavljena zbog odluke o troškovima krivičnog postupka

Lukajić osuđen zbog zlostavljanja zarobljenika. Avaz

Fena

3.1.2020

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je prvostepenu presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom je obavještajni oficir Vojske Republike Srpske Dane Lukajić (70) proglašen krivim zbog ratnog zločina protiv zarobljenika u logoru Manjača i osuđen na šest godina zatvora. 

Vrhovni sud je Lukajićevu žalbu, izjavljenu zbog povrede odredaba krivičnog postupka i nepotpuno i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, odbio u cijelosti, čime je prvostepena presuda postala pravomoćna, saopćilo je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH). 

DORH je dodao da je Vrhovni sud djelimično prihvatio žalbu Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu izjavljenu zbog odluke o troškovima krivičnog postupka, dok je nije prihvatio u dijelu izjavljenom zbog odluke o kazni. Državno odvjetništvo podsjetilo je da je Lukajić proglašen krivim da je počinio ratni zločin od sredine juna do sredine septembra 1992. tokom oružanog sukoba na području Bosne i Hercegovine u logoru ratnih zarobljenika Manjača pored Banje Luke kao kapetan prve klase vojske Republike Srpske (VRS) i vođa operativnog tima organa sigurnosti zaduženog za prikupljanje obavještajnih podataka od ratnih zarobljenika. 

Dane Lukajić. Arhiv

Lukajić je prilikom ispitivanja dvojice zarobljenih pripadnika HVO-a, kao i trojice zarobljenih pripadnika HOS-a, u više navrata unaprijed zapovjedio podređenim pripadnicima VRS da tokom ispitivanja ili nakon njega tuku i povređuju te zarobljenike. Proglašen je krivim i da je lično tjelesno zlostavljao i tukao jednog od tih pripadnika HOS-a.

- Njemu podređeni pripadnici VRS, po osuđenikovim prethodno izdanim zapovijedima, od sredine juna pa do kraja jula 1992., prilikom ispitivanja u njegovoj prisutnosti, u više su navrata palicama pretukli dvojicu pripadnika HVO-a te su od 8. do 16. septembra 1992., prilikom ispitivanja u njegovoj prisutnosti, udarcima rukama, nogama i palicama pretukli dvojicu pripadnika HOS-a. Trećeg pripadnika HOS-a su osuđeniku podređeni pripadnici VRS po osuđenikovim prethodno izdanim zapovijedima, prilikom ispitivanja u njegovoj prisutnosti u više navrata udarali rukama, nogama, palicama i drugim predmetima po cijelom tijelu i spolovilu te mu gurali palicu u anus - navodi se u DORH-ovom saopćenju.

Proglašen je krivim i da je lično, prilikom ispitivanja, trećeg pripadnika HOS-a udarao drškom pištolja po glavi, metalnom stolicom po leđima te mu čupao nokte. Usto, Lukajić je jednom prilikom udarao čekićem po oštećenikovoj šaci desne ruke dok su mu pripadnici VRS držali tu ruku govoreći da to radi kako ovaj više nikad ne bi mogao na nekoga pucati. Lukajić se nalazi se u istražnom zatvoru do upućivanja na izdržavanje kazne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.