TALENTI

Trenira samo godinu, a već je prvak FBiH

Bavio se rukometom dok nije shvatio koliko je brz

Salković: Pripreme i tokom zime. Avaz

Piše: A. Bajramović

5.1.2020

Goraždanin Hamza Salković ima samo 16 godina, trenira tek godinu, a već je prvak Federacije BiH. Bavio se, kaže, rukometom, trčao samo rekreativno, sve dok nije shvatio da je brži od ostalih i, uz pomoć trenera Zaima Šumana i Emira Hastora iz Atletskog kluba Goražde, posvetio se atletici.

Nova sezona

- Prvo sam trčao kraće trke na 100 i 200 metara, odmah nakon mjesec na atletskom mitingu u Goraždu osvojio sam zlatnu i srebrenu medalju. Nije mi odgovarao sprinterski način i prešao sam na duge pruge. Prošle sezone bio sam treći u FBiH na 10.000 metara, a prvak sam FBiH na 1.500 metara u juniorskoj kategoriji – kaže Salković.

Intenzivno se priprema tokom zime za što bolje rezultate u novoj sezoni, kako bi ostvario normu i dobio poziv u reprezentaciju BiH. Trenira dva puta dnevno, a kako bi na vrijeme krenuo u školu, ustaje ranije i trening završi do početka nastave.

Nema odustajanja

- Pravi trkači uvijek ustaju prije sunca. Tada smo najsvježiji i najspremniji za trening. Kada se naviknete, nije ni toliko teško. Svakim treningom ste bolji i bolji. Na nekim trkama dođe kriza, udarimo u neki zid, ali opet se izvučemo jer ne smijemo odustati – ističe Salković.

Osjećaj nakon pobjede ne može se opisati

Većina njegovih vršnjaka ga tokom treninga na suncu, kiši ili snijegu prati iza mobitela, iz zadimljenih kafića.

- Možda mi nekoga svojim uspjesima podstaknemo da se počne baviti sportom, iako danas mladi i nemaju neku veliku podršku od institucija, tako da većina njih i odustane. Kada trka krene, malo ste nervozni, kad u posljednjem kilometru posljednji atom snage date, pluća vam gore, ali kad uđete u cilj, kad vas voditelj najavi kao pobjednika, to se ne može opisati i tada znate da se isplati svaka minuta treninga i svaki pretrčani kilometar – ističe Salković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.