OPREMA

Bratunačkog Despota žele i Arapi

Iz bratunačke kompanije su naveli da postoji interes za ovo vozilo iz više država

Oklopno vozilo Despot. TRB

Piše: S. D. / Avaz.ba

5.1.2020

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske dobilo je još tri specijalizirana oklopna vozila Despot, rekao je Srni generalni direktor kompanije Tehnički remont Bratunac (TRB) Slavenko Ristić. 

Inače, prototip ovog vozila je predstavljen 9. januara prošle godine u Banjoj Luci prilikom proslave neustavnog dana RS. 

Do sada je policija manjeg bh. entiteta dobila ukupno pet vozila Despot, a najavljeno je da će do kraja ove godine biti isporučeno još njih tri. Nabavka ovih specijaliziranih vozila za potrebe entitetske policije još početkom prošle godine ocijenjena je dodatnim naoružavanjem MUP-a RS. 



Prototip vozila Despot promoviran prošle godine u Banjoj Luci. Vlada RS

Iz bratunačke kompanije su naveli da postoji interes za ovo vozilo iz više država, s kojima su u toku pregovori.

- Krajem decembra u posjetu nam je dolazila delegacija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Tehnička delegacija i predstavnici njihove vojske imali su priliku da testiraju Despot u Zalužanima i očekujemo vrlo brzo i realizaciji nekih ugovora - rekao je Ristić. 

Dužina ovog vozila je 6,05, visina 2,70, a širina 2,56 metara. Maksimalna težina osnovne verzije vozila je do 14 tona, s mogućnošću nadogradnje do 16 tona, a volumen putničkog prostora je 12 kvadratnih metara. 

Komforno može primiti devet članova posade s punom opremom i da ponese teret veći od 3 tone. Kako je objavljeno na stranici bratunačke kompanije, vozilo je moguće nadograditi borbenim stanicama, daljinski ili direktno upravljanim. Vozilo ima visok nivo balističke i zaštite od eksplozija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.