MOSTAR

Listo: Ari Ben je govorio da je u prošlom životu bio Mostarac

Bivši muž norveške princeze počinio suicid na Božić

Ben (drugi zdesna): Lijepe uspomene iz Mostara. Avaz

Piše: M. Smajkić

7.1.2020

Među hiljadama novinara i umjetnika koji su sa svih meridijana svijeta u proteklih više od deset godina dolazili u Mostar i radili razne reportaže i priče o Starom mostu i njegovim skakačima jedan se posebno izdvajao.

Prepoznali ga

Bio je to Ari Ben (Behn), norveški umjetnik i bivši suprug princeze Marte Luizo (Martha Louise), od kojeg se kraljevska porodica Norveške, nakon što je na Božić počinio samoubistvo, u petak oprostila na pogrebu u katedrali u Oslu.

Smrt Arija Bena potresla je sve članove Kluba skakača u vodu „Mostari“, a posebno dvojicu šampiona, Lorensa Listu i legendarnog Emira Balića. Jer, njih dvojica su se s Benom upoznali u ljeto 2012. godine, kada je on s čuvenim svjetskim fotografom Perom Hajmlijem (Heimly) snimio epizodu njihovog popularnog serijala pod naslovom „Ari i Per“, koji je emitiran na norveškoj televiziji, a čiji su glavni akteri bili upravo Listo i Balić.

Iako je tada bio u braku s norveškom princezom, s kojom ima tri djevojčice, niko od njih, prisjeća se Listo, nije znao da je Ben zet kralja Haralda.

Motivi laste

- Uopće to nije isticao, već smo tek poslije to saznali, kada su ga naši Mostarci iz dijaspore u Norveškoj u Starom gradu, dok smo pili kafu, prepoznali. Odisao je nekom jednostavnošću i skromnošću, a Stari most i skokovi su ga fascinirali, kao i ljudi koje je upoznao tokom svog boravka. Toliko se zaljubio u Mostar da je često govorio za sebe kako je uvjeren da je u prošlom životu bio Mostarac - ispričao nam je Listo.


Te godine je, kazao nam je, izrazio želju da uradi istovjetnu tetovažu kao i on, s motivima „laste“ i mostarskog i hercegovačkog podneblja, što je i učinio u Mostaru.

Balić, također, ima samo lijepa sjećanja na Bena.

- Bio je  opušten u odnosu s  ljudima i kasnije, kada je dolazio,  puno vremena je provodio s nama, sa svim skakačima... Zaista je bio oduševljen Mostarom, sjećam se da je rekao kako ljepšeg grada s tako čarobnom rijekom poput Neretve nije vidio. Čak smo ga učili skakati na skakaonici u Donjoj Mahali - ispričao nam je Balić.

S jednog od zajedničkih druženja. Avaz

Odsjedao u privatnim kućama

- Kazao je kako se želi „pobratimiti“ sa mnom na taj način i obećao je da će ponovo doći. Zaista je to učinio, ne jednom, nego je više godina dolazio i uživao u skokovima, a koliko je bio skroman, govori činjenica da je uvijek odsjedao u privatnim kućama umjesto u hotelu. Istinski mi ga je žao i zasigurno ćemo, kada smo već bili spriječeni otići na pogreb, posjetiti njegov grob i odati mu poštu, jer je bio naš iskreni prijatelj - istakao je Listo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.