HRVATSKA

Milanovićeva inauguracija 18. februara?

Sama ceremonija inauguracije u Hrvatskoj se tradicionalno od 1992. godine održava na Trgu svetog Marka u Zagrebu

Zoran Milanović. Arhiv

Avaz.ba / Fena

7.1.2020

Petogodišnji mandat petog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića počinje nakon službene inauguracije, koja će biti u februaru i to bi, prema nepotvrđenim informacijama, moglo biti 18. februara, prenosi Fena, navodi agencija Hina.

Još aktuelna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović inaugurirana je 15. februara  2015. godine pa s tim datumom 2020. godine službeno prestaje njen mandat.

Novoizabrani predsjednik, koji će u međuvremenu morati istupiti iz članstva SDP-a, stupa na dužnost, prema zakonu, posljednjeg dana mandata predsjednika kojem istječe mandat. Ustavom je, pak, propisano da prije preuzimanja dužnosti pred predsjednikom Ustavnog suda Republike Hrvatske polaže svečanu zakletvu kojom se obavezuje na vjernost Ustavu.

Sama ceremonija inauguracije u Hrvatskoj se tradicionalno od 1992. godine održava na Trgu svetog Marka u Zagrebu.

Kolinda Grabar-Kitarović prije pet godina položila je zakletvu tri dana prije nego što je to bilo predviđeno, odnosno to nije učinila na dan kad je službeno prestao mandat tadašnjem predsjedniku Ivi Josipoviću jer je tog 18. februara, u srijedu, počinjala korizma te je isti dan u Vašingtonu bio veliki skup NATO-a, što bi u to vrijeme onemogućilo brojne državnike da dođu na inauguraciju. Ipak, primopredaja ureda na Pantovčaku bila je 18. februara.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.