DONJI VAKUF Radovi na staklu Zahide Bektaš su prepoznatljivi i posebni

Nekada prvakinja u džudu, a sada vrsna umjetnica

Bavi se i skulpturnim slikanjem, izradom nakita od fimo mase, dekupažom...

N. Č.
09.01.2020 06:37

Bektaš: Prepoznatljiv talent

Foto: Avaz

Zahida Bektaš iz Donjeg Vakufa više od deset godina bavi se izradom unikatnih predmeta. Slika na svili, oslikava svilene marame, akril na platnu koristi uz kombinaciju veza, slika i na staklu, ali i na aluminijskoj ili bakrenoj foliji.

Bavi se i skulpturnim slikanjem, izradom nakita od fimo mase, dekupažom...

Zahida nije akademski slikar, a svoj slikarski talent dugo je skrivala. U mladosti se bavila sportom i bila je državna prvakinja u džudu.

- Od djetinjstva sam voljela slikati, talent je bio očit, ali ipak nisam pridavala veliku pažnju tome jer sam bila zaokupljena svojom, tada, najvećom ljubavi - džudom. Mnogo godina nakon što sam se udala javila se želja za slikanjem. Počela sam od akrila, a grafiku sam u potpunosti posvetila bosanskim motivima poput ibrika, mlinova, zvekira. Radovi na staklu su uglavnom levhe, a cvijeće i priroda su mi obično inspiracija za radove na svili i fimu - kaže Bektaš.

Kada je vidjela da joj radovi uspijevaju, počela ih je izlagati na sajmovima te na Facebooku i Instagramu. Narudžbe su ubrzo počele pristizati, a njen biznis se razvijati.

Dodaje, kako inspiraciju pronalazi u svemu oko sebe, izuzetno voli cvijeće, a svaki njen rad je prepoznatljiv i poseban.

Njeni radovi se nalaze širom svijeta, a nekoliko njih se nalazi i kod nekih od ambasadora u BiH.

  • Izlaže i na brojnim sajmovima
    Izlaže i na brojnim sajmovima Foto: Avaz

Komentari

NA VRH