DOKUMENT

Ključni cilj rasteretiti privredu i zaustaviti iseljavanje mladih

U okviru reformi predviđene su i aktivnosti za dodatnu stabilizaciju javnih finansija, i to kroz kontrolu javne potrošnje i suzbijanje sive ekonomije

Federalna vlada dokument usvojila na posljednjoj sjednici. Avaz

Piše: S. MUHIĆ / Avaz.ba

9.1.2020

Federalna vlada na posljednjoj je sjednici utvrdila i Vijeću ministara BIH uputila za usvajanje dokument „Zajedničke socio-ekonomske reforme za period 2019.-2022.“. Isto treba u raditi i Vlada RS, a nakon što akt usvoji i Vijeće ministara, to će postati ključni državni dokument za provedbu reformi u aktuelnom mandatu. Kako saznaje „Avaz“, Vijeće ministara još nije raspravljalo o dokumentu.

Glavni akcent

U aktu kojeg je usvojila Vlada FBiH, glavni akcenat reformi stavlja se na smanjenje opterećenja privredi, u pogledu smanjenja poreskih opterećenja i prafiskalnih nameta. 

Ekonomski stručnjak i analitirač Zlatko Hurtić kazao je za „Dnevni avaz“, da je dokumentom predviđena i reforma zdravstvenog sektora, a cilj je podizanje kvaliteta zdravstvenih usluga.

Neophodno je dodati i aktivnosti za dodatnu stabilizaciju javnih finansija, i to kroz kontrolu javne potrošnje i suzbijanje sive ekonomije.

Hurtić: Osigurati rast javnih prihoda. Avaz

U svemu ovome, prema riječima Hurtića, poseban akcenat stavljen je na podršku mladima radi smanjenja odlaska, kao i pomoći ženskoj populaciji koja je nedovoljno zastupljena među zaoslenima.

- Strateški cilj dokumenta je da se kroz brži rast privatnog sektora i investiranje osiguraju stope ekonomskog rasta koje će voditi i rastu javnih prihoda. Na taj način budžeti će biti stabilniji, što će dovesti do redovne isplate i rasta penzija, rastu plaća i stabilnom finansiranju fondova – kazao je Hurtić.

Ako reforme budu provedene, država i građani imat će značajne benefite.

EU i NATO


- Država će dobiti ekonomske pretpostavke za bržu integraciju u EU i NATO. A što se građana tiče, provedba ovog seta reformi rezultirat će rastom zaposlenosti, plaća i penzija – tvrdo Hurtić. 

Reforma zdravstvenog sistema

Posebno se, kako tvrdi Hurtić, očekuje da reforma zdravstvenog sistema osigura održivost ovog sektora kako u pogledu njegovog  

finansiranja tako i rasta kvaliteta usluga, kaže Hurtić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.