STAVOVI

Biserko: I Beograd zdušno slavi 9. januar, dan koji je bio uvod u genocid

Obilježavanje neustavnog dana u RS se nastavlja bez ikakve reakcije Srbije i BiH

Sonja Biserko. Arhiv

Piše: E. Ma. / Avaz.ba

9.1.2020

- Obilježavanje neustavnog dana u RS se nastavlja bez ikakve reakcije Srbije i BiH. Nažalost, 9. januar je datum koji podsjeća na nemile događaje koji su uveli BiH u genocid - kazala je u razgovoru za "Avaz" Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora u Srbiji.

Ona je podsjetila da je na današnji dan 1992. donesena odluka o formiranju RS koja je realizirana Dejtonskim sporazum, a koja je ostvarena genocidnom politikom u istočnoj Bosni.

- Nažalost, međunarodna zajednica nije sankcionisala to i nije predvidjela nikakve mehanizme koji bi anulirali takav ishod - kazala je Biserko.


Sonja Biserko. Arhiv

Istakla je da 9. januar jeste simbol srpske politike u BiH.

- Znači, ratni zločini, etničko čišćenje i genocid, ali isto tako je i datum koji Beograd podržava i zdušno slavi s Banjom Lukom kao neki dan koji je navodno u funkciji očuvanja RS kao tvorevine u nedavnoj Strategiji o sigurnosti koju je prezentirao Aleksandar Vulin u Skupštini. Kao prioritet je navedeno očuvanje RS. U tom smislu nema promjena u politici Beograda - kazala je ona.

Istu matricu Srbija koristi i u odnosima s Crnom Gorom, navodi Biserko, dodajući da su isti ciljevi, ali drugi scenarij.

- Nažalost, u BiH, a naročito u RS, nema snaga koje će se suprotstaviti zvaničnom Beogradu - rekla je Biserko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.