SARAJEVO

Vlada nelegalno razriješila Samira Džihića

Džihić: Razriješen na bolovanju. Avaz

Piše: S. M. / Avaz.ba

9.1.2020

Vlada Kantona Sarajevo na čelu s premijerom Edinom Fortom posljednjeg dana prošle godine nelegalno je smijenila direktora Civilne zaštite KS Samira Džihića. Kako nam je potvrđeno, premijer je sazvao hitnu telefonsku sjednicu Vlade sa samo jednom tačkom dnevnog reda, smjena direktora Civilne zaštite. Na taj način grubo je prekršena Odluka o izmjeni Poslovnika o radu Vlade.

- U toj Odluci utvrđeno je da se takve vrste sjednice mogu održati izuzetno u slučaju kada prijeti opasnost po zdravlje i život ljudi. Međutim, Vlada je održala hitnu telefonsku sjednicu samo kako bi smijenili mene, jer su im svi raniji nelegalni disciplinski postupci koje su pokretali protiv mene odbijene kao neosnovane. Na kraju odluku o moj smjeni donijeli su, iako sam na bolovanju zbog ozbiljnih zdravstvenih problema – kazao je Džihić za „Avaz“.


Cacan: Kadar NiP-a. Avaz

Da stvar bude gora, kako je dodao, za direktora Civilne zaštite koja ima oko 300 pripadnika, imenovali su Kemala Cacana iz Naroda i pravde koja ne ispunjava uvjete, jer je namještenik, nikada nije radio kao državni službenik.

- Da je sve urađeno nelegalno govori i činjenica da su mi 31. decembra 2019. putem kurira uručili Rješenje o razrješenju bez datuma kada se imenovani razrješava sa dužnosti. Kada su uočili tu kardinalnu grešku, Forto je 3. januara ponovo sazvao hitnu telefonsku sjednicu na kojoj su dopunili rješenja sa naznačenim datumom razrjesenja. Imenovani direktor je nelegalno zasjeo u fotelju, jer meni još nije bilo uručeno novo rješenje – dodao je Džihić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.