INTERVJU

Vjerujem u skori susret Milanovića i članova Predsjedništva BiH

Svakako bi bilo važno da dođe do novih odnosa između Vlade Hrvatske i Vijeća ministara

Muratović: Grabar-Kitarović iza sebe ostavljala konflikte. Avaz

Piše: Seđad Muhić / Avaz.ba

9.1.2020

Kolinda Grabar-Kitarović provela je svoj mandat radeći mnogo pogrešnih i vrlo malo pravih stvari za Hrvatsku. To su glasači kaznili, kazao je u intervjuu za “Dnevni avaz” bivši ambasador BiH u Hrvatskoj Hasan Muratović. Nekadašnji premijer Vlade BiH i rektor Univerziteta u Sarajevu govorio je i o političkoj situaciji u BiH i o neophodnim reformama.

Ostavljala konflikte

Kako komentirate pobjedu Zorana Milanovića na izborima za predsjednika Hrvatske i činjenicu da je dobio čak 100.000 glasova više od Kolinde Grabar-Kitarović? 

- Grabar-Kitarović se na unutrašnjem planu bavila marginalnim temama, populizmom, prošlošću, desničarenjem, a na vanjskom je putovala, više turistički nego državnički, praveći susrete “za uspomenu i dugo sjećanje”, koji nisu ostavili traga u politici ili ekonomiji. Sa svim susjedima, osim sa Mađarskom, ostavila je iza sebe konflikte. Napravila je veliki broj gafova, glasači su to uvidjeli, svakome je bilo jasno da je promjena nužna i tako su reagirali na izborima. S druge strane, Milanović iza sebe ima izuzetnu političku i državničku karijeru. Rezultat je trebao biti još bolji u njegovu korist.

Može li se sa promjenama u Hrvatskoj očekivati i promjena politike prema BiH?

- Vjerujem da će uskoro doći do sastanka, možda i sastanaka na nivou predsjednika Hrvatske i Predsjedništva BiH. To se odnosi i na Vladu Federacije, koja je ranije imala intenzivne i posebne odnose s Vladom Hrvatske. Svakako bi bilo važno da dođe do novih odnosa između Vlade Hrvatske i Vijeća ministara i da se rješavaju neriješena pitanja. Tu su, prije svih, pitanja granice, imovinskopravni odnosi, povrat imovine, unapređenje privredne saradnje, migranti…

Neriješeni problemi

Kako komentirate aktuelni politički moment u BiH? 

- Nema naznaka da će se politička situacija kod nas mijenjati. Uvjetovanja i neriješeni problem i dalje će nas, vjerovatno, pratiti. Naš put ka Evropskoj uniji, iako je stvarno i verbalno najvažniji dugoročni cilj, u velikom je zastoju. Ne vjerujem da postoji stvarna želja za naše članstvo u EU kod onih koji bi ga mogli i trebali pokrenuti i ubrzavati.

Efikasniji sistem

Koje su ključne reforme koje bi trebale provesti vlasti u BiH za napredak u ekonomskom smislu? 

- Potrebni su, prije svega, mnogo efikasniji sistem i organizacija te kadrovi. Sistem zahtijeva nove zakone i regulative. Neophodan je sistem koji stimulira i omogućava stranim i domaćim investitorima da brzo investiraju i u sigurnijem okruženju. Moraju se konačno riješiti pitanje enormne nelikvidnosti i njenog stalnog generiranja (više od 50.000 blokiranih računa), uplate doprinosa i poreza, upotrebe ogromnih neiskorištenih finansijskih sredstava...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.