MOSTAR Svake nedjelje novo okupljanje

Građani ponovno pred Uborkom, uskoro nova blokada odlagališta

Novo upozorenje nadležnima

M. Sm. / Avaz.ba

Mještani okupljeni oko građanske inicijative "Jer nas se tiče", nakon što su prošle nedjelje organizirali protest uz rok svirku uživo, danas su pred deponijom Uborak u okviru svog protestnog okupljanja priredili svojevrstan turnir u nogometu.

Od sada će se, poručili su, okupljati svake nedjelje pred deponijom uz različite sadržaje, a to će raditi sve dok nadležni ne ispune njihove zahtjeve.

Mještani, podsjetimo, više od pola godine traže zatvaranje deponije, njenu sanaciju i izmještanje na drugu lokaciju.

To što su u petak na sastanku stručnog tima sa predstavnicima gradskih i kantonalnih vlasti napokon usaglasili da se mora naći nova lokacija za deponiju, mještanima ne daje garancije za potpuno razrješenje problema, kako je rekao Omer Hujdur, jedan od predstavnika Inicijative.

- Svjesni smo da se to može odugovlačiti i ovako, zapravo, vršimo pritisak na nadležne da tu priču ubrzaju, a s druge strane, tražimo da Federalno ministarstvo okoliša i turizma ne dozvoli JP "Deponija" da se proširuje na drugu, novu plohu i to bi nas zadovoljilo do konačnog rješenja - kazao je Hujdur.

Najavio je, također, da će u narednim danima, uprkos policijskim snagama koje su pred deponijom još od 9. decembra, blokirati Uborak na nekoliko sati.

-To će biti upozorenje nadležnima da mi nećemo popustiti - poručio je Hujdur.

Više o:

Mostar Uborak
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na