SAZNAJEMO Šta je automafijaš s Pala ispričao u Sudu BiH

Novi detalji: Trifković se krio u Srbiji, najavio predaju, pa ponudio kuću da se brani sa slobode

Nije ni ispitivan na okolnosti u vezi ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića

M. Aščić / Avaz.ba

Trifković: Bio kod strica

Foto: Avaz


Marku Trifkoviću zvanom Žižan, automafijašu s Pala kojeg su pripadnici SIPA-e uhapsili krajem prošle sedmice, Sud BiH odredio je pritvor.

Bila potjernica

Pritvor mu  kako nam je potvrđeno, može trajati dvije godine od dana hapšenja ili do nove odluke pravosudnih organa. Trifković je jedan od optuženih u predmetu „Volan“, koji tereti automafijaše za višemilionske krađe automobila.

Trifković je bio u bjekstvu godinu i po, a za njim je bila raspisana međunarodna potjernica.

On se, prema nekim navodima dovodi u sumnju da bi mogao biti povezan s ubistvom sarajevskih policajaca Adisom Šehovićem i Davorom Vujinovićem, ali sve je, kako smo i objavili za sada riječ o pukim indicijama.

Trifković, kako saznajemo, u SIPA -i na te okolnosti uopće nije ni ispitan, a Tužilaštvo BiH, predlažujući posebne okolnosti da mu se pritvor odredi, ove informacije nije ni navodilo.

I Trifkovićev advokat Dražen Zubak potvrdio je za „Avaz“ ovu informaciju. On tvrdi da Trifković nema nikakve veze s ubistvom sarajevskih policajaca i da mu je pritvor određen isključivo zbog predmeta „Volan“.

- Čovjek nikakve veze s tim nema. On je uhapšen nakon što je najavio Tužilaštvu i Sudu BiH da će se predati. Njemu je rečeno da se preda u nekoj od policijskih stanica na teroritoriji BiH i uhapšen je na deset metara od ulaska u policijsku stanicu Pale. Trifković u SIPA-i službeno oko toga uopće nije ni ispitan, samo su mogli s njim obaviti razgovor. Uhapšen je isključivo u predmetu „Volan“ – kaže Zubak.

Saznajemo da uhapšeni Trifković ponudio jemstvo u zamjenu za slobodom. Zubak kaže da su bili spremni ponuditi  hipoteku na kuću njegove majke, ali je sud odbio te navode.

Neću bježati

Uostalom, prema informacijama „Avaza“, Trifković je u Sudu BiH izjavio da se u BiH vratio i jer više „nema potrebe da bježi“.

Ispričao je da je bio u Srbiji i Crnoj Gori gdje mu stric ima građevinsku firmu i da se u tim državama neometano kretao.

Rekao je da je jedne prilike i legitimisan u Crnoj Gori i da nije bio uhapšen. Zaključio je da onda nije ni tražen.

„Nije loše po mene“

U izjavi u Sudu Trifković je rekao da je imao priliku pogledati optužnicu, dokaze Tužilaštva protiv njega i naglasio da situacija nije „toliko loša po njega zbog čega se odlučio dobrovoljno predati.“

Sudu je rekao da godinu i po dana kako je bio u bjekstvu, nije pokušavao utjecati na svjedoke. No, sud to nije uvažio.

Trifković se nalazi u KPZ „Miljacka“, jer u Pritvorskoj jedinici Suda BiH nema mjesta.

  
NA VRH

Podijeli članak na