MAGLAJ Danas se obilježava Dan vozača i automehaničara

Rade odgovoran, težak i stresan posao

Iako je praznik, za njih je 15. januar uobičajen radni dan

NBr.
15.01.2020 14:23

Maglajskim vozačima danas je uobičajen radni dan

Foto: Avaz

Iako je praznik, za njih je 15. januar uobičajen radni dan. Njima nisu bitne vremenske prilike, ni koje je doba dana ili noći, da li je vjerski ili državni praznik, bitna im je samo sigurnost putnika ili roba koje prevoze.

Prijatelji su mi umirali na rukama

  • Mačković: Vozač je punih 40 godina
    Mačković: Vozač je punih 40 godina Foto: Avaz

Za Ramu Mačkovića, vozača u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Maglaj, ovaj dan trebao je biti slobodan, ali je pozvan kao ispomoć. 

Vozač je punih 40 godina, a nakon zanata, potrebne kvalifikacije stekao je u tadašnjem Udruženju vozača Doboj. Prvo je tri godine radio u Hrvatskoj, a zatim se, zbog porodičnih prilika, vratio u Maglaj i zaposlio u Domu zdravlja. Kakav je posao koji radi, najbolje govore njegove riječi. 

- Ja svome sinu ne bih rekao da radi ovaj posao. Težak je ovo posao, vrlo emotivan. Nedavno mi se desilo da mi je dobar prijatelj umro na rukama kad smo ga dovezli u bolnicu Tešanj. Došao sam kući i plakao, vjerujte mi - ispričao nam je Ramo.

Ne voli se sjećati ni teških ratnih godina, svih opasnosti i strahota koje je prošao.

- Mnogo sam živaca potrošio tokom radnog vijeka i, iskren da budem, da mogu ponovno birati, nikad više ne bih radio ovaj posao - rekao nam je na kraju razgovora.

Mora se raditi

  • Gračić: Maglajski taksista
    Gračić: Maglajski taksista Foto: Avaz

Nermin Gračić jedan je od tridesetak maglajskih taksista. Ovim poslom počeo se baviti prije pet godina. U firmi gdje je radio, nisu mu uplaćivani doprinosi, a neko vrijeme je bio i bez posla. 

- Zadovoljan sam iako je ovo odgovoran i opasan posao, jer nikad ne znate ko će sjesti u vaše vozilo, ko je kakav. Stalno smo na točkovima. Praznik kao praznik, lijepo jeste, ali danas je za nas radni rad, mora se raditi - ispričao nam je.

Ljubav prema poslu

  • Omerović: Automehaničar već 10 godina
    Omerović: Automehaničar već 10 godina Foto: Avaz

Saim Omerović jedan je od radnika u Automehaničarskoj radnji AS, a ovim poslom bavi se već 10 godina. Posao je težak, opasan i odgovoran, govori nam Saim.

- Ovaj posao se mora voljeti da bi se kvalitetno radio. Težak je posao i fizički, rizičan, jer radimo ispod dizalica, odgovoran je i mora se auto pregledati i po deset puta prilikom izlaska iz garaže - kazao nam je Omerović.

Otkrio je šta automehaničari najmanje vole. 

- Ne volimo kad je mušterija uz nas dok radimo. Teško se koncentrirati i kvalitetno uraditi posao - dodao je Saim kroz smijeh. 

Nekad se u Maglaju ovaj dan slavio defileom svih vozača autobusa, kamiona, vatrogasaca, policije, Hitne pomoći, kao i autoškola. No, defile je ove godine izostao. 

Komentari

NA VRH