KOMENTAR DANA

Crna i zlatna

Šta će nalazišta nafte i plina značiti za siromašnu bh. ekonomiju i hoćemo li znati iskoristiti potencijal koji imamo, a ne koristimo

Miralem Aščić. Avaz

Piše: Miralem Aščić

16.1.2020

Vlada Federacije BiH krajem maja konačno će znati koje kompanije žele tražiti naftu na području Federacije. Na ovaj potez čeka se već godinama.

Ima - nema nafte, BiH leži na velikim nalazištima plina, godinama se priča i tvrdi, a šta će pokazati istraživanja, na to ćemo morati svi pričekati.

Istina, ranije su rađena istraživanja - od „Energoinvesta“ do naftnog giganta „Shella“, koji je s Vladom FBiH 2011. potpisivao ugovore o saradnji. Procjene su pokazale da BiH leži na potencijalnim nalazištima nafte i plina i to u četiri bloka.

Od Posavine, preko Tuzle, do Dinarida. I, konačno, Vlada je nakon četiri godine „peglanja“ zakonskih propisa, odabira međunarodnog konsultanta, na kraju i objavila javni poziv.

Blokovi koji su predmet istraživanja dodjeljuju se na period eksploatacije od 25 godina. Ukoliko se istraživanja pokažu tačnim, država će imati čistu zaradu.

Istraživanja nafte i plina nose sa sobom brojne pogodnosti. Bit će uposlene stotine radnika, prije postavljanja bušotina neophodno je izgraditi ogromnu infrastrukturu. Milioni maraka su u igri, a bit će zaposlena domaća radna snaga.

Uostalom, strane firme privlače i strane investicije. Bilo koji svjetski gigant da dobije posao, to će za BiH biti veliki plus. Ekonomija će oživjeti, radna mjesta će biti sačuvana, Federacija će se naći u žiži interesiranja.

Nećemo, možda, biti novi Dubai, ali mala država poput BiH mogla bi se itekako naći na mapi svijeta.

Crna i zlatna, kakvu god da nađemo, ako je budemo pametno koristili, mogli bismo biti „neka nova Švicarska“.

Umjesto uvoza, tako bismo mogli postati i izvoznici. Država ne bi morala koristiti ni strane kredite, zaduživati se kod MMF-a. Sve je to u domenu želja, ali itekako može biti provodivo.

„U BiH pronađena velika izvorišta nafte“, naslov je koji bi se, recimo, 2026. godine mogao naći u „Dnevnom avazu“. Živi bili pa vidjeli.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.