IMENOVANJA

Očekuje se izbor najmanje 20 čelnika institucija

Novo rukovodstvo treba dobiti i Agencija za unapređenje stranih investicija

Institucije BiH: Izbor novih direktora. Arhiv

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

16.1.2020

U posljednjih nekoliko mjeseci istekli su mandati za najmanje 20 direktora i njihovih zamjenika u institucijama BiH. 

Ovu informaciju potvrdio je za „Avaz“ i Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu BiH, i pojasnio da je informacija već odaslana Vijeću ministara BiH.


Nadzor tržišta

- Agencija je obavila svoj zadatak, dostavila informacije Vijeću ministara, koje je odlučilo da raspiše konkurse i prikupljene su prijave. Vijeće ministara je obaviješteno da treba formirati komisije u koje ono imenuje dva člana. I one su u fazi formiranja - kaže Akšamija. 

Akšamija: Formiranje komisija u toku. Arhiv

Među institucijama koje će dobiti novo rukovodstvo su Agencija za unapređenje stranih investicija(FIPA), čijem je dosadašnjem direktoru Gordanu Miliniću istekao mandat u decembru. Traže se i nasljednici Aleksandra Golijanina, direktora Agencije za nadzor nad tržištem, i njegovog zamjenika Dražana Primorca.

Veterinarstvo i statistika


Isti slučaj je s direktorom i zamjenikom direktora Agencije za sigurnost hrane Džemilom Hajrićem i Draganom Brenjom. 

Mandat je istekao i čelnicima Agencije za statistiku BiH, direktoru Velimiru Jukiću i njegovim zamjenicima Fadilu Fatiću i Miljanu Popiću.

Posljednje dane mandata na kraju 2019. odbrojali su Pavo Radić, zamjenik direktora Ureda za veterinarstvo, te Sejad Mačkić, sekretar tog ureda. 

Kraljević jedini imenovan

Borislavu Kraljeviću, zamjeniku direktora Instituta za standardizaciju, mandat je istekao 31. maja 2019. godine, ali je nakon konkursa ponovo imenovan na istu funkciju 6. januara. 

Ovo je jedino imenovanje do kojeg je došlo posljednjih mjeseci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.