FOKUS RADA Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata

Bukvarević: Smanjili smo broj nezaposlene djece poginulih branilaca BiH

Oni zaista zaslužuju da dobiju priliku da žive od svog rada

Fena
17.01.2020 17:54

Salko Bukvarević

Foto: Arhiv

Prema podacima Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, prije četiri i po godine bilo je nezaposleno oko 6.700 djece poginulih branilaca, a krajem prošle godine taj broj u Federaciji je smanjen na oko 2.500, kazao je federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

U fokusu rada ovog ministarstva je zapošljavanje djece branilaca BiH. 

Krajem prošle godine potpisani su ugovori sa 34 kandidata kojima su dodijeljena grant sredstva zbog zapošljavanja novih uposlenika ili samozapošljavanja pripadnika boračke populacije.

Slijedeći strateško opredjeljenje da što više pripadnika boračke populacije osposobi da žive od rada i upravljaju svojim životom, Vlada TK je za ovu namjenu u 2019. godini izdvojila 750.000 KM, od čega je 350.000 za projekte samozapošljavanja i 400.000 za zapošljavanje.

U decembru su ugovori potpisani sa 29 budućih privrednika koji su iskazali interes i ispunili sve uvjete za projekte samozapošljavanja, kao i s pet poslovnih subjekata, koji su se obavezali primiti 12 uposlenika.

Za 29 kandidata osigurana su sredstva za realizaciju projekata samozapošljavanja.

Govoreći o Tuzlanskom kantonu, Bukvarević je kazao da je prije četiri i po godine bilo nezaposleno oko 2.500 djece šehida i boraca, a da danas taj broj iznosi oko 500.

Ministar Bukvarević napominje da je zapošljavanje djece branilaca trajna obaveza bh. društva.

- Oni zaista zaslužuju da dobiju priliku da žive od svog rada. To će biti fokus našeg rada - kazao je Bukvarević te najavio da će i u 2020. godini nastaviti s poboljšanjem statusa boračkih kategorija.

Vlada TK u 2020. godini za tu namjenu planirala je oko milion KM. Ministarstvo za boračka pitanja će projekte te vrste realizirati u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje TK i Udruženjem poslodavaca TK.

Komentari

NA VRH