DOSJE

Šta su otkrili povjerljivi dokumenti: Ubijeni sarajevski policajci pratili ukradeni Range Rover!

Ovim su otklonjene izjave pojedinih policijskih dužnosnika da su Šehović i Vujinović slučajno naletjeli na automafijaše

Range Rover kasnije pronađen u Rogatici. Arhiv

Piše: M. Aščić - A. Aljimi / Avaz.ba

18.1.2020

Tokom rada na istrazi o likvidaciji policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, tim istražitelja je pokušao rekonstruirati zločin prema njima dostupnim dokazima, izjavama svjedoka te rezultatima vještačenja.

Iako su tada neki policijski dužnosnici tvrdili da su Šehović i Vujinović, najvjerovatnije, slučajno naletjeli na automafijaše, povjerljivi dokumenti MUP-a KS pokazuju suprotno.


Službeni zadatak

Prema dokumentu, koji je u posjedu „Avaza“, Šehović i Vujinović su kobne noći ipak bili na službenom zadatku, a otkriveno je da su bili za petama automafijašima. Ovo je, također, dokaz da su te noći automafijaši ordinirali na području KS, a bili su raspoređeni na više lokacija.

Šehović i Vujinović: Šta su znali. Avaz

U informaciji, koja je bila pripremljena za Vladu KS, 26. oktobra 2018. godine navedeno je da je nekoliko sati prije ubistva, oko 2.50 sati, pokušana krađa Range Rovera (J49-K-093), koji je bio parkiran u ulici Husrefa Redžića do broja dva u sarajevskoj općini Centar. Automafijaši su se dovezli, također, crnim Range Roverom nepoznatih registarskih oznaka. Nakon što nisu uspjeli ukrasti auto, jer ih je vlasnik uočio, oni su pobjegli prema općini Novi Grad.

 

Dvije policijske patrole uočile su ih u blizini raskrsnice ulica Safeta Hadžića i Sulejmana ef. Musića. Patrola ih je pokušala zaustaviti, ali su se oni velikom brzinom uputili ulicom Želimirom Vidovića Kelija prema RS.

 

Opisana potjera

U potragu su zatim krenule dvije patrole sa službenim vozilom Suzuki i Golf 7, u kojem su bili ubijeni Šehović i Vujinović.


Potraga je trajala satima, Šehović i Vujinović pratili su Range Rover ulicom Kurta Šorka prema RS. Patrola sa Suzukijem pratila je Range Rover iz ulice Bulevar Mimara Sinana, koja vodi do ulicu Srpskih vladara prema tržnom centru “Tom”, što je potvrđeno uvidom u snimke više videonadzora. Opisano se dešavalo oko 3.35 do 3.40 sati.




Faksimil izvještaja koji je u posjedu „Avaza“. Avaz

Izgubili su ih iz vida kada su skrenuli na makadamski put u ulici Dabrobosanska. Policajci iz Suzukija u službenoj izjavi su opisali tok potjere. Radi utvrđivanja trase kretanja Seat Leona, za kojeg se sumnja da su ubice koristile, a koji se u krađe nikada nije upuštao bez osoba iz Range Rovera, inspektori su obišli cijelu trasu kretanja zbog rekonstrukcije.

Podsjećamo, nekoliko dana kasnije pripadnici SIPA-e su na području Sokoca uočili Range Rover u kojem su bili Slaven Dakić i Rade Bartula. Oni su pokušali pobjeći, ali su uhvaćeni blizu Rogatice kada im je nestalo goriva.

 


Ko je vlasnik Golfa 6


Iako je u javnosti spominjano da je korisnik Golfa 6 koji su automafijaši pokušali ukrasti Samir Sadiković, prema dokumentima iz vrha MUP-a, vlasnik vozila je Krunoslav Petrić iz Hrvatske.

Policija je od Sadikovića i njegove djevojke uzela bris sluznice radi utvrđivanja i eliminiranja DNK profila. Krunić, koji je poznat policijskim organima Hrvatske po kriminalnim aktivnostima, tek kasnije je putem međunarodne pravne pomoći dostavio svoj iskaz.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.