SAOPĆENJE

Radončić primio ambasadorice Austrije i Njemačke

Migrantska kriza i novi pristup u rješavanju ovog velikog izazova za BiH bili su dominatna tema tokom ova dva susreta

Avaz.ba

20.1.2020

Sastanak ministra Radončića i ambasadorice Hartman. Ministarstvo sigurnosti BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić danas je u Sarajevu imao odvojene sastanke s ambasadoricama Republike Austrije u BiH Ulrike Hartman (Hartmann) i Savezne Republike Njemačke Margret Ueber (Uebber).  

Migrantska kriza i novi pristup u rješavanju ovog velikog izazova za BiH bila je dominatna tema tokom ova dva susreta. 

Ministar Radončić je naglasio da BiH u protekle dvije godine nije napravila sistemski odgovor na ovaj problem te najavio plan da BiH u narednom periodu vrati suverenitet nad upravljanjem migracijama, posebno kada su u pitanju sigurnosni aspekt i bolja kontrola istočne granice BiH.

Jedan od prioriteta je izmjena Strategije upravljanja migracijama i drugih propisa koji će policijskim agencijama omogućiti efikasniji rad i suzbijanje ilegalnih ulazaka migranata u BiH.  

Radončić je austrijsku ambasadoricu Hartman upoznao i s procesom operativne saradnje s EUROPOL-om, najavivši da uskoro očekuje otklanjanje posljednje prepreke za uspostavljanje kontakt-tačke za saradnju s ovom institucijom. 

Ambasadorica Hartman izrazila je spremnost MUP-a Austrije da nastavi podršku i prijenos znanja sigurnosnim agencijama u BiH.

S ambasadoricom Njemačke u BiH Margret Ueber, Radončić je razgovarao i o povratku bh. državljana, koji su, kao strani borci, ratovali na području Sirije, naglasivši da je nedavnim povratkom prve grupe BiH pokazala da ima kapacitet da sankcionira i nadzire ove osobe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.