VISOKO

Pronalazak bifore promijenio je sliku o značaju Starog grada

Do pronalaska se smatralo da se radilo samo o vojnoj utvrdi, rekla Pulo

Pulo pored kamenog nadvratnika: Uskoro i stalna postavka. N. Smajović

Piše: N. Smajović

22.1.2020

Zavičajni muzej Visoko osnovan je 1953. godine, a od 1958. nalazi se u zgradi u samom centru grada.

Osam zbirki

Riječ je o jednom od najstarijih muzeja u našoj zemlji i najstarijem na području Zeničko-dobojskog kantona. Nedostatak prostora uvjetovao je da ovaj muzej nema stalnu postavku, ali i to će se ubrzo promijeniti.

- Upravo radimo na stalnoj postavci, koja je spremna, a posjedujemo osam zbirki i veliki broj eksponata koji će ugledati svjetlo dana. Možemo se pohvaliti velikim brojem eksponata, a u stalnoj postavci svoje mjesto će pronaći oni najreprezentativniji, postavka će biti na spratu muzeja – priča nam direktorica Mubera Pulo.

Ipak, visočki muzej u svom lapidariju čuva izuzetno vrijedne eksponate, a posebno se ističu pronalasci sa Starog grada Visoki.

Bifora pronađena na Starom gradu Visoki. Avaz

Grobno mjesto

- U lapidariju imamo značajne primjerke, a posebno bih istakla nadvratnik i dovratnik koji su pronađeni 1993. godine, kao i biforu (kameni natprozornik) sa Starog grada Visoki i to su izuzetno vrijedni eksponati koji su promijenili i sliku o značaju i funkciji Starog grada Visoki. Do pronalaska se smatralo da se radilo samo o vojnoj utvrdi, ali ovim pronalascima shvatili smo da to nije bila samo vojna utvrda, već da je Stari grad Visoki imao i druge brojne funkcije – pojasnila je Pulo.

Dodala je da su u lapidariju i eksponati s krunidbenog i grobnog mjesta bosanskih vladara, crkve u Milima, eksponati iz antičkog doba, kao i osmanskog perioda.

Ekspanzija turista

Turistička ekspanzija koja vlada proteklih godina u Visokom, i u Zavičajni muzej dovodi sve veći broj gostiju, a tu su prije svega školske grupe iz cijele BiH, ali i turisti iz cijelog svijeta. Nakon posjete muzeju imaju priliku da se upoznaju i s drugim znamenitostima Visokog. Cijena ulaza je simbolična i iznosi 1 KM za učenike i 2 KM za odrasle.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.