SAZNAJEMO Novi poslovi za "Igman" i "Pretis"

Dogovor na svjetskom sajmu u Vegasu: Amerikanci kupuju bh. oružja za stotine miliona!

Ministar Džindić za „Avaz“ otkrio da će biti potpisan ugovor s jednom američkom kompanijom

M. Aščić / Avaz.ba
23.01.2020 17:02

Na sajmu više od 2.500 izlagača

Foto: Agencije

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić predvodi delegaciju kompanija namjenske industrije na najvećem svjetskom sajmu namjenske industrije "Shot Show 2020", koji se održava u Las Vegasu.

Cijeli asortiman

Osim privatnih firmi iz Federacije BiH, na sajmu učestvuju i firme u većinskom vlasništvu Vlade FBiH, a to su „Unis Ginex“ iz Goražda, ''Igman'' Konjic i ''Pretis'' Vogošća.

Radi se o sajmu na kojem je svoje oružje, municiju i vojnu opremu predstavilo više od 2.500 izlagača.Iz Vlade je pojašnjeno da su održani brojni sastanci s delegacijama drugih zemalja i razgovaralo se o potencijalnim zajedničkim projektima.

  • Džindić s delegacijom u SAD
    Džindić s delegacijom u SAD Foto: Vlada FBiH

No, Džindić je sinoć ekskluzivno za „Avaz“ otkrio da su „Pretis“ i „Igman“ dogovorili višemilionski posao s jednom američkom kompanijom.

- Ugovor bi trebao biti finaliziran u narednim danima. Riječ je o ugovoru vrijednom stotine miliona dolara. To je rezultat zajedničkog nastupa ove dvije firme i ovo je itekako dobar posao - rekao nam je Džindić.

Veliko interesiranje

Prema njegovim riječima, na sajmu su veliko interesiranje izazvali upravo „Igman“, „Pretis“ i  „Ginex“.

Oni su predstavili prepoznatljive proizvode, od municije i projektila dugog dometa do kapisli iz „Ginexa“.

- Naš sajamski paviljon itekako je posjećen. Mogu slobodno reći da su Amerikanci zainteresirani za oružje iz Federacije - rekao nam je Džindić.

Najbolji rezultati namjenske industrije

Bosanskohercegovačke kompanije namjenske industrije već godinama učestvuju na Sajmu naoružanja u Las Vegasu, potvrdio nam je Džindić.

No, ovog puta postignuti su konkretni poslovi i obavljeni razgovori s brojnim delegacijama iz drugih država.

Sajam se održava u trenutku kada domaća namjenska industrija ostvaruju najbolje rezultate s zarađenih preko 300 miliona KM.

Sajam “Shot Show” svake godine posjeti najmanje 50.000 ljudi, a u prve tri sedmice nakon njegovog održavanja bude naručeno više od milijardu dolara.

Komentari

NA VRH