AKTUELNO

Sarajevski aerodrom: Nismo dobili posebne preporuke zbog koronavirusa

Svi zaposlenici Međunarodnog aerodroma dobili su upute radi smanjivanja izloženosti virusu i mogućnosti oboljenja

Međunarodni aerodrom u Sarajevu. Avaz

Piše: I. K. / Avaz.ba

23.1.2020

Nakon što se u Kini pojavio smrtonosni koronavirus, od kojeg je do sada umrlo 25 osoba i za koji još ne postoji lijek, reagirali su i sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu. Kako tvrde, poduzimaju sve potrebne mjere kontrole, iako još nisu dobili posebne preporuke za zaštitu. 

Trenutno se postupa prema Planu djelovanja u kriznim zdravstvenim situacijama i medicinskim hitnim slučajevima. Riječ je o dokumentu koji je donesen u skladu s odredbama Zakona o zrakoplovstvu BiH i prema preporuci Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH i Svjetske zdravstvene organizacije. 

- Plan predviđa angažman i jasno precizira obaveze zaposlenika Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Federalne granične sanitarne inspekcije, zavoda za javno zdravstvo KS i FBiH, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, BHANSA-e, odnosno Jedinice za pružanje usluga prilazne i aerodromske kontrole leta, Jedinice Granične policije na Aerodromu Sarajevo, Carinske ispostave Aerodrom Sarajevo, predstavnika zračnih operatora na MAS-u, Spasiteljsko-vatrogasne službe na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, Civilne zaštite KS, osoblja bolnica i brojnih drugih u kriznim zdravstvenim situacijama, odnosno svih involviranih u proces prihvata i otpreme putnika - kazala je Sanja Bagarić, portparol Međunarodnog aerodroma u Sarajevu.


Međunarodni aerodrom u Sarajevu. Avaz

Kako ističe, iz Ureda Svjetske zdravstvene organizacije za BiH nisu dobili nikakve posebne zdravstvene mjere za putnike, osim standardnih preporuka za smanjenje izloženosti i prenošenja različitih oboljenja.

- Te mjere uključuju higijenu ruku, hrane i disajnog sistema. Također, svi sudionici u postupku rješavanja kriznih zdravstvenih situacija i medicinskih hitnih slučajeva obavezni su da za svoje osoblje, a posebno za one koji će biti u kontaktu sa sumnjivim putnikom, osiguraju odgovarajuću zaštitnu opremu, odnosno maske, rukavice, odjeću i slično, a što smo mi i osigurali za naše zaposlenike - ističe ona.

Istaknuto je i da su svi zaposlenici Sarajevskog aerodroma dobili upute za smanjivanje izloženosti virusu i mogućnosti oboljenja, a koje uključuju češće pranje ruku, zaštitu respiratornog sistema i sigurnost hrane.

- Institucije koje su nadležne za provjeru putnika, koriste uređaje za skeniranje i provjeru tjelesne temperature. Oni određuju timove i donose opremu koja je potrebna da se skeniranje putnika vrši. U ovom slučaju, to su Federalni i kantonalni zavodi za javno zdravstvo i federalni sanitarni granični inspektor na Aerodromu Sarajevo - zaključila je Bagarić.

Podsjetimo, Kina je danas proglasila najveći karantin u historiji kako bi spriječila širenje novog koronavirusa, za koji za sada ne postoji ni lijek niti vakcina. Uvedena su ograničenja putovanja u i iz čak tri velika grada Huangganga, Ezhoua i Vuhana, u kojima živi ukupno skoro 20 miliona ljudi.

Kako javlja AFP, zatvoren je Zabranjeni grad u Pekingu kako bi se smanjila mogućnost zaraze. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.