AKTUELNO

Satler: BiH da intenzivira borbu protiv pranja novca

Za BiH, njen imidž i poslovni ambijent važno da ne bude na sivim listama EU

Johan Satler. Arhiv

Fena

23.1.2020

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Satler (Sattler) ukazao je danas na to da je veoma važno suzbijanje pranja novca za zemlje koje su u fazi pristupanja EU te očekuje intenziviranje aktivnosti po tom pitanju u Bosni i Hercegovini.

- Nakon pozitivnog mišljenja po aplikaciji BiH za članstvo u EU, očekujemo u narednom periodu intenziviranje aktivnosti lokalnih funkcionera na ispunjavanju obaveza u vezi s tim pitanjem - rekao je Satler novinarima u Banjoj Luci, na završnoj konferenciji projekta „Podrška borbi protiv pranja novca“.

Istakao je da su na stotine ljudi iz BiH prošle razne obuke i edukacije u okviru ovog projekta te „izrazio nadu da će to doprinijeti skidanju BiH sa sive liste EU“.

Pranje novca, naveo je, ne poznaje granice.

- Od tri do pet posto BDP-a na globalnom nivou otpada na pranje novca. Novčano je to više 700 milijardi eura - upozorio je Satler.

Ambasadorica Austrije u BiH Ulrike Hartman (Hartmann) je rekla da evropske prakse pokazuju da je važna saradnja zemalja u oblasti suzbijanja pranja novca te je izrazila nadu da će na tom planu i institucije BiH bolje međusobno sarađivati.

Zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić nada se da će se u parlamentarnoj proceduri naći izmjene Zakona o pranju novca i finansiranju terorističkih aktivnosti u skladu sa 4. i 5. direktivom EU.

Naglasio je da je za BiH, njen imidž i poslovni ambijent važno da ne bude na sivim listama EU, koje se odnose i na pranje novca i finansiranje terorizma.

Direktor Policije RS Darko Ćulum je rekao da je MUP RS u 2018. godini otkrio 17 krivičnih djela pranja novca i podnio isto toliko izvještaja protiv 29 osoba i jednog pravnog subjekta.

Protupravna imovinska korist koju su pribavili izvršioci ovim krivičnim djelima bila je oko 202 miliona KM.

Lani je evidentirano 17 krivičnih djela pranja novca, a protupravna imovinska korist koji su pribavili izvršioci ovim krivičnim djelima bila je znatno manja nego u 2018. godini.

Zamjenik direktora Generalne policije Slovenije Tomaž Pačjak naveo je da su policijske agencije iz regiona uspješno sarađivale na području suzbijanja pranja novca i privrednog kriminaliteta, što treba nastaviti.

Tokom dvoipogodišnjeg tvining projekta Evropske unije "Podrška borbi protiv pranja novca" izmijenjena je i određena zakonska regulativa u BiH te prilagođena zakonodavstvu EU.

U projekt su bili uključeni pravosuđe BiH i policijske agencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.