PRENOSIMO

Radončić u "Dnevniku D": Nedostaje nam 1.200 graničnih policajaca

Nezamislivo je da BiH u posljednje tri godine, koliko traje migrantska kriza, nije promijenila nijedan zakon, podzakonski akt ili pravilnik, a za to je kriva dosadašnja vlast, ma ko to bio

Avaz.ba

23.1.2020

Ministar sigurnosti BiH i predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić gostovao je večeras u "Dnevniku D" Federalne televizije.

U otvorenom i vrlo dinamičnom razgovoru Radončić je govorio o imenovanju Darka Ćuluma za direktora SIPA-e te Osmana Mehmedagića za direktora OSA-e. Odgovarao je i na pitanja o situaciji u Kantonu Sarajevo, o smjeni Elmedina Konakovića te smjeni koja 29. januara očekuje Vladu KS. 

Govoreći o prijedlogu za imenovanje Darka Ćuluma za direktora SIPA-e, Radončić je rekao: 

- Nezavisni odbor je, nakon intervjua s kandidatima, koji su trajali po nekoliko sati,  poslao prema Vijeću ministara čiste kandidature, a jedini koji nije prošao, s dovoljnim brojem bodova, jeste bivši direktor SIPA-e, gospodin Goran Zubac. 

O stanju u pravosuđu, ministar Radončić rekao je da se sada mnogo govori o tome, ali da je stanje prije bilo gore.

- Bosni i Hercegovini predstoji ozbiljna reforma pravosuđa i ona je temelj sigurnosti i investitora i građana. Mislim da BiH na tome treba da radi - rekao je Radončić.

Kada je u pitanju imenovanje direktora OSA-e, Radončić je, na pitanje voditeljice Aide Mujan hoće li to biti Osman Mehmedagić, odgovorio:

- Direktora OSA-e predlaže predsjedavajući Vijeća ministara sa svoja dva zamjenika i ova pozicija pripada Bošnjacima. Gospodin Mehmedagić se, ja o tome mogu da posvjedočim, na vrlo relevantan način i iz brojnih kontakata, koje sam kao ministar sigurnosti imao u posljednjih desetak dana s našim veoma važnim inozemnim partnerima, nametnuo kao ozbiljna obavještajna služba, kao ozbiljna služba u antiterorističkoj alijansi i mislim da nema niti jednog ozbiljnog razloga, iz profesionalnog ugla, i onoga što je on do sada radio, da on to ne bude – rekao je Radončić.


Gostovanje Radončića na FTV. Screenschot

Ministar Radončić sa posebnom pažnjom govorio je o migrantskoj krizi, odnosno o potpuno novom zaokretu vlasti prema ovom ogromnom problemu koji je pogodio BiH.

- Kao čovjek od akcije, prvo sam snimio stanje. Nezamislivo je da BiH u posljednje tri godine, koliko traje migrantska kriza, nije promijenila niti jedan zakon, podzakonski akt ili pravilnik, a za to je kriva dosadašnja vlast, ma ko to bio. Imate situaciju da nismo zaposlili niti jednog novog graničara, čak 25 kilometara granice čuva jedan granični policajac. Dozvolili smo, kada su došli migranti, da se legalizira njihovo "pravo i ponašanje" da domaćoj vlasti, odnosno policiji i Obavještajnoj službi, sakriju svoj identitet. Oni ne žele da kažu ko su i šta su. Ulazi ih na hiljade i potpuna je nesigurnost naših građana - kazao je Radončić.

Istaknuo je da BiH u ovom trenutku nedostaje 1.200 graničnih policajaca.

- Nama u ovom trenutku nedostaje 1.200 graničnih policajaca, nedostaju nam dronovi kojima možemo da posmatramo ko se primiče, odnosno prilazi granici. Nedostaje nam ogroman broj ljudi i u Obavještajnoj službi. Naša Obavještajna služba ima enormno težak zadatak da se nosi sa povratnicima sa stranih ratišta, da vrši monitoring šta oni rade, da prati migrantsku krizu, a broj zaposlenih, budžet i finansijska sredstva su kao prije tri godine. Društvo se ponaša kao da ne postoji migrantska kriza i svi su gledali neki humanitarni aspekt. Niko nije gledao sigurnosni aspekt. Sada imate situaciju da u Tuzli, Zenici i Sarajevu migranti noću ljudima kucaju na vrata. Moramo prema njima biti humani, ali moramo obeshrabriti ljude da se ovdje ponašaju kao da ne postoji država i kao da ne postoje sigurnosne strukture. Cijena toga može biti ekstremno velika po BiH. Zamislite da neki migrant koji je prošao kroz BiH, napravi teroristički akt u zapadnoj Evropi. Faktura prema BiH bi bila ogromna - dodao je, između ostalog, Radončić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.