REAKCIJE Iz Udruženja privatnih predškolskih ustanova KS pitaju

Zašto za premijera Fortu sva djeca nemaju jednaka prava

Premijer nabavlja prečišćivač samo za djecu u državnim vrtićima

A. Čengić / Avaz.ba
24.01.2020 18:28

Vlada treba obratiti pažnju i na ostale predškolske ustanove

Foto: Ilustracija

Zrak u Sarajevu i dalje je vrlo zagađen i opasan po zdravlje građana. Na mjernim stanicama i jučer su zabilježeni vrlo visoki koeficijenti zagađenja zraka PM10 česticama. U nizu nebuloza koje je iznio proteklih dana, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto naveo je i da će Vlada KS na enormno zagađenje zraka reagirati uvođenjem prečišćivača u vrtiće, ali samo državne.

Ljepše vrijeme

Za razliku od njih, djeca u privatnim vrtićima morat će, prema svemu sudeći, čekati padavine ili da puhne vjetar kako bi prodisala.

Na ovakvu Fortinu najavu reagirali su iz Udruženja privatnih predškolskih ustanova Kantona Sarajevo. Kako su naveli, Vlada KS ne bi trebala zaboraviti djecu u ostalim predškolskim ustanovama.

- Ne možemo dozvoliti diskriminaciju dječijih prava po bilo kojem osnovu. Svu djecu u Kantonu Sarajevo trebamo početi gledati pod jednim nazivom - djeca, a ne kroz ustanove u kojima borave. Ranijom saradnjom Vlade i ovog udruženja pokazali smo da možemo napraviti velike pozitivne promjene kada su u pitanju izjednačavanje prava i zabrana diskriminacije prava djece – naveo je Eldin Ždralović, predsjednik Udruženja.

Isti zakon

S obzirom na to da su prečišćivači namijenjeni samo za JU „Djeca Sarajeva“, iz Udruženja kao predstavnika predškolskih ustanova registriranih pri Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS, napominju da, osim onih javnih pri JU, postoji još 21 predškolska ustanova u KS

- Zato vas i molimo da prilikom nabavke prečišćivača obratite pažnju na ostale predškolske ustanove koje rade pod istim zakonskim uvjetima kao i javna ustanova – naveo je Ždralović.

  • Zrak u Sarajevu i dalje opasno zagađen
    Zrak u Sarajevu i dalje opasno zagađen Foto: Avaz

Komentari

NA VRH