ANALIZA

Političke guske u magli

Nisu imali vremena ni Forto ni Konaković baviti se smogom. Nije ga bilo na spisku lijepih želja zvanom „300 mjera“

Forto i Konaković: Lutaju bio smog ili ne. Avaz

Piše: S. Kurt / Avaz.ba

18.1.2020

Situacija sa zrakom je kritična. 

I u još nekim gradovima u Federaciji i regiji.

Imamo specifične vremenske uvjete.

Ali, to nije izgovor da se obratimo.

Ove četiri nebuloze je u jednoj rečenici izgovorio jučer premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, koji se konačno smilovao okupiti najbliže saradnike i konstatirati da je „situacija sa zrakom kritična“.


Aferim, premijeru

Od smoga danima jedva dišemo. Ne samo u Sarajevu, već, kako je Forto pametno zaključio, i u još nekim gradovima u Federaciji i regiji. No, očito je, nije toliko kritično da se mora žuriti. Sve polako. Treba konstatirati, zakazati pres-konferenciju, smisliti ko će se i po kojem redu poredati pred novinarima, ko će šta reći.

Najvažnije je, dakle, sjetiti se da imamo specifične vremenske uvjete. Ma šta to značilo. Ali, avaj, zna to i kantonalni premijer, nije to izgovor da se ne obrati bolesnima, zdravima, onima koji ne mogu ni do posla, ni do škole, zabrinutim roditeljima koji moraju djecu odvesti do vrtića, doktora, umornim što se u sumrak vraćaju s posla pa nabadaju tražeći put do vlastitih domova.

Situacija sa zrakom je kritična - Avaz
Situacija sa zrakom je kritična - Avaz
Situacija sa zrakom je kritična - Avaz
Situacija sa zrakom je kritična - Avaz
Dnevni avaz
+22

Onda dolazi šlag na kraju, Forto nam najavljuje da će u ponedjeljak imati sastanak sa, kako je rekao, većim brojem ambasadora, s kojima će razgovarati samo o ovoj temi. Aferim, premijeru. Ne žurite, samo se nemojte vrući vode napiti. Do ponedjeljka još dva, tri dana. Specifična je situacija, kritična, no ne treba hititi. Najvažnije je smisliti, a što je jedini plan, kako tražiti pomoć iz budžeta međunarodnih organizacija.

Iznenadio ih smog. Ove, pa i prošle godine, kad su ismijavali mjerenja s uređaja Ambasade Sjedinjenih Država i proglašavali ih netačnim zbog obližnje ćevabdžinice. Smijali su se Forto i koalicijski mu partner Elmedin Konaković i ideji toplovoda Kakanj Sarajevo, kojeg je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić označio strateškim projektom.

No, Forti i Konakoviću strategija nije jača strana. Na spisku lijepih želja zvanom „300 mjera“, koji nam svako malo bacaju pred lice, nema rješenja.

Nerealni spisak

Ruku na srce, zrakom su ipak bavili. Naročito u oblasti kupovine helikoptera. Koji košta taman toliko koliko treba tražiti od stranaca da riješe ovu specifičnu i kritičnu situaciju. Za helikopter ima. Za nas, nema! Kratko, jasno i glupo!

Lutaju i Forto i Konaković, od nerealnog spiska želja do surove realnosti u kojoj građani zakazuju prosvjede čak i po ovom belaju. Nije ni čudo, magla je pa se i zaluta. Guske, naročito. Pa i političke!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.