PARLAMENT BiH Inicijativa DF-a za uklanjanje prepreka na evropskom putu

Odustaje li se od zahtjeva da se u EU uvede entitetsko glasanje

Formiranjem tog tijela omogućit ćemo institucionalnu komunikaciju s partnerima u Evropskom parlamentu u procesu evropskih integracija

S. Degirmendžić / Avaz.ba
25.01.2020 22:09

Parlament BiH

Foto: BiH

Klub poslanika Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta BiHuputio je u parlamentarnu proceduru inicijativu kojom se traži izbor predstavnika iz tog doma u Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje sa EU. 

Rad ovog odbora od krucijalne je važnosti za evropski put BiH, jer njegovu strukturu trebaju činiti bh. i evropski parlamentarci koji zajednički trebaju raditi na približavanju naše zemlje evropskim standardima. 

Tadićeva blokada

Proteklih godina članovima ovog odbora iz BiH smatrani su članovi Zajedničke komisije PSBiH za evropske integracije, a upravo je bivši član komisije Ognjen Tadić, dok je bio član SDS-a, blokirao rad ovog veoma važnog tijela. 

Naime, Tadić, koji je bio i član Kolegija Doma naroda PSBiH, još 2015. godine ispostavio je zahtjev da se u tom odboru glasa po principu entitetskog glasanja.  Očekivano, u Briselu je odbijen ovakav zahtjev na kojem je Tadić ustrajao do kraja svog mandata 2018.  

  •  Đonlagić: Pravi trenutak
    Đonlagić: Pravi trenutak Foto: Avaz

Dženan Đonlagić, šef Kluba poslanika DF-a u Predstavničkom domu, za „Avaz“ kaže da je u ovoj godini neophodno uspostaviti ovaj važni odbor.

- Naša je obaveza da formiramo tijelo koje će omogućiti institucionalnu komunikaciju s partnerima u Evropskom parlamentu u nastavku procesa evropskih integracija. S obzirom na to da postoji parlamentarni i, da kažem, nadstranački konsenzus u vezi sa bh. članstvom u EU, smatram da je pravi trenutak da riješimo ovo pitanje – kaže Đonlagić.

  • Evropski parlament: Odbacio više puta Tadićeve zahtjeve
    Evropski parlament: Odbacio više puta Tadićeve zahtjeve Foto: Arhiv

Đonlagić kaže da je za BiH možda i prilika da dinamizira svoj evropski put, što uključuje i deblokadu ovog odbora, u tome što Hrvatska trenutno predsjedava Vijećem EU. 

- I da pokušamo iskoristiti taj momentum da sredinom ove godine dođemo do kandidatskog statusa i da uhvatimo korak s Crnom Gorom, Srbijom, Albanijom, a vjerovatno i Sjevernom Makedonijom na putu integracija u EU, jer smo zaista na začelju tog procesa - zaključuje Đonlagić.

Komentari

NA VRH