PODUHVATI

Zaronili u zaleđeni Bistarac

Naš klub postoji od 2011. godine i čine ga većinom osobe s invaliditetom, rekao Šarić

Piše: A. Hadžić

28.1.2020

Uspješan ronilački zahvat - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Ronjenje pod ledom spada u ekstremno i ne postoji mogućnost vertikalnog izrona. Predsjednik Eko-ronilačke grupe invalida Lukavac Bilal Šarić pojašanjava da se roni niz konopac.

Četiri stepena

Jedini način izrona je povratak po konopcu do mjesta urona. Ovo zahtjevno ronjenje za vikend su izveli članovi Eko-ronilačke grupe invalida iz Lukavca u zaleđeno jezero Bistarac, a debljina leda iznosila je sedam centimetara, dok je temperatura bila četiri stepena.

- Naš klub postoji od 2011. godine i čine ga većinom osobe s invalidetom. U posljednje vrijeme jezero  malo rjeđe  zaledi  pa rjeđe i ronimo. Članovi našeg kluba zaronili su pod led s našim kolegom iz Slovenije Matjažom Majcenovićem, koji je izrazio želju da to uradi – kazao nam je Šarić.

Navodi da članovi Kluba učestvuju u mnogim ronilačkim aktivnostima, posebno kada su u pitanju utapanja, potrage za unesrećenim, pomoć kod poplava...

Mladi volonteri

- Članovi našeg kluba kvalificirani su za sve vrste ronjenja. Osim osoba s invaliditetom, u našem klubu imamo jedan broj mlađih volontera koji s nama rone i učestvuju u skoro svim našim aktivnostima. Uveliko nam pomažu – ističe Šarić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.