SASTANCI

Košarac u Briselu: Intenzivirati saradnju s institucijama EU

Fokus današnjeg sastanka bio je na provođenju CEFTA sporazuma, budući da je BiH danas od Albanije zvanično preuzela jednogodišnje predsjedavanje CEFTA-om

S današnjeg sastanka. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Avaz.ba

29.1.2020

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Briselu s generalnim direktorom Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Kristijanom Danielsonom (Christian Danielsson).

Ministar Košarac rekao je da je za prvu zvaničnu inozemnu posjetu odabrao Brisel jer smatra da saradnja s institucijama EU mora biti intenzivirana na obostranu korist, posebno imajući u vidu opredjeljenje Vijeća ministara BiH da ubrzano radi na napretku BiH ka EU, kao glavnom vanjskopolitičkom prioritetu, poštujući ustavne i zakonske nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH.

Fokus današnjeg sastanka bio je na provođenju CEFTA sporazuma, budući da je BiH danas od Albanije zvanično preuzela jednogodišnje predsjedavanje CEFTA-om.

Sagovornici su konstatirali da u provođenju CEFTA sporazuma postoje određeni problemi, koji su prvenstveno u vezi s nepoštovanjem standarda CEFTA-e. Zaključeno je da je potrebno zalagati se za zaključivanje dodatnog protokola 7 o rješavanju sporova, koji bi povećao efikasnost postojećeg rješavanja CEFTA sporova. Ministar Košarac rekao je da će zaključivanje spomenutog protokola biti jedan od prioriteta ovogodišnjeg predsjedavanja BiH CEFTA-om.


S današnjeg sastanka. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Na sastanku je bilo riječi i o inicijativi za uspostavljanje ''mini Šengena''. U tom kontekstu generalni direktor Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Danielson ocijenio je da je spomenuta inicijativa politički prihvatljiva, ali pod uvjetom da dobije podršku svih zemalja zapadnog Balkana.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o stranim investicijama te ukazali na značaj poštovanja socijalnih, ekonomskih i ekoloških standarda EU.

Ministar Košarac informirao je generalnog direktora Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju o pitanju izgradnje odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad na lokalitetu Trgovska gora, što je otvoreno bilateralno pitanje između BiH i Hrvatske. Naglasio je da u BiH postoji jedinstven stav svih nivoa vlasti da je spomenuta namjera Hrvatske neprihvatljiva.

Predstavnici Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju izrazili su spremnost da u duhu dobrosusjedskih odnosa sugeriraju nadležnim institucijama i vlastima u Hrvatskoj da uključi predstavnike BiH u ekspertsku analizu utjecaja spornog odlagališta na životnu sredinu, kao i u usvajanje strateških planova u vezi s izgradnjom odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad na Trgovskoj gori.

Generalni direktor Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Danielson najavio je da će ovo pitanje biti delegirano na predstojećem samitu EU – zapadni Balkan, koji će početkom maja biti održan u Zagrebu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.