REAKCIJA

Debevec za „Avaz“: Slažem se s Grubešom, ali objava imovine mora biti regulirana zakonom

Stalno se pogrešno barata informacijom da sudije i nosioci pravosudnih funkcija ne žele da ti podaci budu javni, što nije tačno

Debevec: Ne može VSTV donositi podzakonske akte. Arhiv

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

30.1.2020

Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH, u reakciji za „Dnevni avaz“ osvrnuo se na izjavu Josipa Grubeše, ministra pravde BiH, koji je danas izjavio da imovina sudija i nosilaca pravosudnih funkcija treba biti javna.

- Takva izjava ministra Grubeše uopće nije sporna, čak se i djelimično slaže s dijelom izjave u kojoj ministar tvrdi da tu oblast treba regulirati zakonom. Na tom fonu je i presuda Suda BiH i odluka Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH - kaže Debevec.

No, kako je pojasnio, stalno se pogrešno barata informacijom da sudije i nosioci pravosudnih funkcija ne žele da ti podaci budu javni, što nije tačno.

 - Jedina tačna je činjenica da nosioci pravosudnih funkcija smatraju da je ispravan put da se ta oblast regulira zakonom, kako je to urađeno u velikoj većini evropskih država, a po mogućnosti, čak i jedinstvenim zakon za nosioce izvršne, zakonodavne i sudske vlasti. I presuda Suda BiH i odluka Agencije za zaštitu ličnih podataka je na tom fonu. Pravosudna zajednica se protivi reguliranju te materije izlaženjem iz zakonodavno-pravnog okvira BiH, a to radi VSTV nekim podzakonskim aktom koji je direktno suprotan evropskoj praksi, odluci Agencije za zaštitu ličnih podataka i presudi  Suda BiH. Tu već ulazimo u domen rušenja pravne države i vladavine prava – kaže Debevec.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.