PORUKE

Višković: Ne može EUFOR pregledati Vučićevu donaciju, smiriti tenzije u Srebrenici

Mogu da kontroliraju vojne i druge strukture

Radovan Višković. Avaz

Fena

31.1.2020

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Radovan Višković ne dozvoljava da EUFOR posjeti školu u Mrkonjić-Gradu povodom nedavne donacije predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, jer za to, kako kaže, nemaju mandat.

- Ne može. Zna se koja je njihova misija. Mogu ovdje kontrolirati vojne i druge strukture, a donacija školi u računarima i knjigama ne može biti predmet provjere od EUFOR-a - rekao je Višković.

Pozvao je i Srbe i Bošnjake u Srebrenici na smirivanje tenzija, nakon incidenta koji se dogodio u Prvoj osnovnoj školi kada su se u javnosti pojavile fotografije učenika koji veličaju četnike u prostorijama škole.

Rekao je da su ta djeca "bez nadzora, samoinicijativno napravila fotografiju, ne misleći kako će biti protumačena u javnosti, te da od toga ne bi trebalo da se vrši politizacija".

- Sad smo otišli u drugu krajnost, da ta djeca dobivaju prijetnje, a roditelji su pod pritiskom. Ne trebaju nam takve stvari... - rekao je Višković, navodeći da su djeca ukorena i da ne treba praviti priče, što bi sve moglo odvesti u drugom pravcu.


Sramotna fotografija. Instagram

Kazao je i kako Vlada neće dozvoliti da dođe do zatvaranja banjalučkog aerodroma ukoliko hitno ne popravi poletno-sletnu stazu.

- Vlada je spremna uložiti dodatna novčana sredstva da se otklone problemi, nakon što imamo 100.000 putnika godišnje - rekao je Višković novinarima u Banjoj Luci, uz očekivanje da će određeni projekti biti realizirani nakon što je formirao novo Vijeće ministara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.