KOMENTAR DANA

Karadžić na čekanju

Promocije knjige kontroverzne američke autorice Džesike Stern otkazane nakon snažnog pritiska javnosti

Miralem Aščić. Avaz

Piše: Miralem Aščić / Avaz.ba

31.1.2020

Promocije knjige kontroverzne američke autorice Džesike Stern (Jessica Stern) o presuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću su otkazane. I to opravdano. Tako je knjiga o zlotvoru s Balkana, Karadžiću, ipak na čekanju! Pitanje je hoće li promocije ikada biti i održane.

Konačno su izdavači u SAD, i to nakon skoro dvije sedmice, shvatili ozbiljnost situacije u kojoj su se našli. Iako su danima zatvarali oči pred opravdanim kritikama da se veliča osoba osuđena između ostalog i za genocid u Srebrenici i ubistva više od 8.000 muškaraca i dječaka.

Ali, snažan pritisak bh. književnika, novinara, intelektualaca, uz podršku Savjetodavnog vijeća BiH (ACBiH) iz SAD, razlog je zašto je Stern odbijena. Njihov glas, urlik, konačno se čuo.

Ovim je barem na trenutak spriječena, rekli bismo, bruka. Jer, sama najava romansirane knjige o ratnom zločincu Karadžiću izazvala je prije toga buru u bh. javnosti, ali i bošnjačkoj zajednici u SAD.

Knjiga „Moj ratni zločinac: Lični susret s arhitektom genocida", u kojoj govori o iscjeliteljskim moćima ratnog zločinca u vremenu dok se krio i lažno predstavljao, već na prvu bilo je jasno dolijevanje ulja na vatru. Svima je bilo jasno, očigledno osim autoru i promotorima.

Ova knjiga je pokušaj vraćanja ljudskosti počiniocima genocida u Bosni, samo je jedan od komentara na samu najavu knjige, čiji su odlomci najprije objavljeni u kolumni „New York Timesa“.

No da je ovo jasan pokušaj relativiziranja zločina i opasnih teza koje je Stern napisala, očigledno su shvatili i američki promotori. Iako pomalo kasno, neko je ipak shvatio da je pogriješio.

Ko će srebreničkim majkama koje su izgubile po deset članova porodice objasniti da se promovira knjiga o osobi koja je, prema tvrdnjama Stern, bio uspješan iscjelitelj, a ne mozak operacije zvane srebrenički pakao i doživotni osuđenik.

Umjesto promocije, traži se javno izvinjenje žrtvama i preživjelima Karadžićeve genocidne kampanje. Barem toliko žrtve i zaslužuju. Da se država koja se poziva na demokratske slobode i izdavači javno ograde od zločina nad kojima se zgrožavao i zgrožava cijeli svijet.

 


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.