KOMENTAR DANA

Zakašnjela reakcija

Tek kada čelnici EU naruže članove Predsjedništva, onda se bh. institucije trznu i igraju dežurnih policajaca

Miralem Aščić. Avaz

Piše: Miralem Aščić

14.10.2020

Predsjedništvo BiH sutra će na sjednici u Sarajevu usvojiti proglas kojim se pozivaju sve institucije BiH da ubrzano rade na ispunjavanju 14 prioriteta ka članstvu u Evropsku uniju (EU).

Vrh države, koliko god bio dobronamjeran, moglo bi se reći da je uveliko zakasnio s apelima i upozorenjima. Razlog je jednostavan, EU ove prioritete, koji bi trebali BiH približiti tome da dobije kandidatski status, odredila je još u maju 2019. godine.

Pitanje je šta se čekalo godinu i po.

No, kako to inače u BiH biva, drži ne daj, natenane, usporeno, posvađano, od 14 prioriteta, usvojena su svega dva, i to samo kada je u pitanju državni nivo. Federacija tu mjesecima kaska. RS također. U prijevodu, skoro da se ništa ne radi. Tek uz asistenciju EU usvojena je Državna strategija za ratne zločine, i to jedva.

Tek kada čelnici EU naruže članove Predsjedništva, predoče im gorku istinu da niko ništa ne radi, onda se bh. institucije trznu i igraju dežurnih policajaca.

Međutim, na čekanju su ključni zakoni. Bez reformi u pravosuđu, nema ni izgleda da postanemo članica EU. A tu godinama škripi. S druge strane, iz EU su jasne poruke. Prioriteti su organizirani kriminal i korupcija.

Jasni su prioriteti, zakoni o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, sukobu interesa, javnim nabavkama, koji su se u vrijeme pandemije pokazali neefikasnima. Čim to shvate odgovorni u BiH, uhvate se posla, onda će svima biti bolje.

Ali s obzirom na to da se bliže izbori, a da je izborna kampanja već počela, onda je skoro pa nemoguće očekivati da država ozbiljno shvati upozorenja. Predsjedništvo, kao i obično, uvijek je za deklarativne odluke, ali one u praksi teško da zažive.

Daj Bože da se neko trzne, da ozbiljno shvati proglas Predsjedništva. Šta očekivati od institucije koja se, zarad diplomatskih veza s ambasadorima pojedinih zemalja, godinama ne želi jasno obračunati ni s migrantskom krizom? Ukratko, vlast se zabavila sama sobom, a o građanima i prioritetima neka brine neko drugi!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.