KALESIJA

Huremović: Ne podržavam nikakvo rušenje mezara, ali Ševala je prekršila sve propise i pravila Islamske zajednice

Prije nekoliko godina donesena odluka da se u mezarjima zabranjuje bilo kakav vid gradnje, osim običnih nišana, bez dozvole i saglasnosti džemata i Medžlisa

Kalesijski džemat Prnjavor. Avaz

Piše: F. S. / Avaz.ba

1.2.2020

Ševala Alić iz Kalesije dugo pokušava urediti mezar svoje majke u kalesijskom džematu Prnjavor.


Uništen mezar. Avaz

Kontaktirali smo Muharema ef. Mešanovića, imama džemata Prnjavor. On nije želio davati izjave dok se Medžlis IZ Kalesija i zvanično ne oglasi u vezi s ovim slučajem.

- Ne želim za sada ništa govoriti, čekam zvaničan stav Medžlisa. Mogu samo reći da se mi pridržavamo pravila i propisa Islamske zajednice - kazao je ef. Mešanović.

I u Medžlisu IZ Kalesija su rekli da ne žele ništa govoriti za javnost bez zvaničnog stava Izvršnog odbora Medžlisa IZ Kalesija.

Saznali smo da je prije nekoliko godina donesena odluka da se u mezarjima na području MIZ Kalesija zabranjuje bilo kakav vid gradnje, osim običnih nišana, bez dozvole i saglasnosti džemata i Medžlisa.

Također, saznali smo i da Ševala jeste uputila zahtjev Medžlisu i da je dobila negativan odgovor. Odgovor joj je poslan i u pisanoj formi, ali ga je ona odbila primiti.

Ibro Huremović je predsjednik džematskog odbora u Prnjavoru.

- Ševala Alić je i sama navela da je pokušavala dobiti odobrenje od džemata Prnjavor i Medžlisa IZ Kalesija, ali da ga nije dobila. Uprkos tome, ona je noću to uradila. Ne podržavam ja nikakvo rušenje, ali ona je prekršila sve propise i pravila Islamske zajednice - kaže Ibro Huremović.


Ibro Huremović i Naser Orić. Avaz

Njega je posebno zaboljelo to što je Ševala rekla da to nisu uradili ni četnici tokom okupacije od 14. do 23. maja 1992.

- Nisu ovdje rušili jer nisu imali kad. Jer smo ih mi, baš ovaj džemat, protjerali i oslobodili Kalesiju - kazao nam je Huremović, dobitnik priznanja „Zlatni ljiljan“, koji je bio komandir Prnjavorske čete, koja je prva ušla u oslobođenu Kalesiju 23. maja 1992. godine.

Ovaj slučaj će dobiti i sudski epilog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.