KALESIJA

Alić: Ko ima pravo vandalski uništavati nečiji mezar

Nije tačno da su majstori radili po noći, već od 9:30 do 15 sati

Piše: E. Ma. / Avaz.ba

1.2.2020

Devastirani mezar. Avaz

Šokantne scene zabilježene su na mezarju kalesijskog džemata Prnjavor, gdje je devastiran mezar koji je Ševala Alić iz Kalesije dugo pokušavala urediti za svoju majku.

Kako je navela, uređenje mazara nisu dozvolili u MIZ Kalesija, jer imaju svoja pravila, pa su joj čak i uništili uređeni mezar.

- Po uzoru na mezarja s nišanima i okolicom u Sarajevu, Travniku, Mostaru, uredila je mezar svoje majke, ali je neko pravne probleme riješio macolom i krampom - kazala je ona.

Reagirali su i MIZ Kalesija navodeći da poštuju pravila Islamske zajednice BiH.

Također, rečeno nam je i da je Ševala uputila zahtjev Medžlisu i da je dobila negativan odgovor. Odgovor joj je poslan i u pisanoj formi, ali ga je ona odbila primiti, naveli su.

No, Ševala tvrdi da je otišla u poštu, ali da je pošiljka već bila vraćena.

- U pošti nisu mogli kroz knjige da nađu da je od Medžlisa, tako da nije tačno da sam odbila da primim poštu - kazala je Alić za "Avaz".

Također, demantirala je i izjavu Ibre Huremovića, predsjednika džematskog odbora u Prnjavoru koji je rekao da su majstori po noći uređivali mezar.

- Ni to nije tačno. Majstori su radili od od 9:30 do 15 sati. Pošto nisu imali ključ, prebacivali su beton preko kapije kada je jedan član odbora došao i dao im ključ da se ne muče. Mislila sam da su se predomislili, niko nije dolazio da ometa, kao kad su prvi put majstori bili kada je imam došao i natjerao majstore da sve počupaju - rekla je Alić.

Istakla je da je posebno pitanje na osnovu čega je donesena odluka da se u mezarjima na području MIZ Kalesija zabranjuje bilo kakav vid gradnje, osim običnih nišana, bez dozvole i saglasnosti džemata i Medžlisa.

- U Sarajevu, Tuzli, svim većim gradovima, većina mezara je s nišanima i okolicom. Šta su ovdje, veći muslimani od drugih? Ko ima pravo da vandalski uništava nečiji mezar i da njegove komade razbaca oko mezara - upitala se Alić, poručivši da će cijeli ovaj slučaj završiti na sudu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.