SJEĆANJE

Šaljić prekinuo skup: Nisu se građani sami granatirali

Šaljić je iz publike prekinuo govor predsjedavajućeg Skupštine KS Mirze Čelika te povišenim tonom poručio da jasno treba naglasiti šta se desilo s građanima Sarajeva

Sjećanje na poginule sugrađane. S. Saletović

Piše: A. Fazlić / Avaz.ba

5.2.2020

Jasmin Šaljić ispunio je obećanje koje je nedavno dao kada je rekao da će na svakom obilježavanju tragičnih zločina tokom rata u Sarajevu insistirati da se koriste pravi termini, odnosno da se umjesto riječi "stradali", naglašava da je riječ o Sarajlijama koji su "pobijeni u agresiji".

Tako je bilo i danas na zajedničkoj komemorativnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Sarajeva i općinskih vijeća s područja KS, koja je organizirana povodom Dana sjećanja na poginule građane Sarajeva u periodu 1992.-1995. godina i povodom 26. godišnjice stradanja Sarajlija na pijaci Markale.

Komemoracija je održana u Narodnom pozorištu, a Šaljić je iz publike prekinuo govor predsjedavajućeg Skupštine KS Mirze Čelika, te povišenim tonom poručio da jasno treba naglasiti šta se desilo s građanima Sarajeva. Upitao je organizatore zašto agresora ne zovu pravim imenom i koga je i zašto strah govoriti istinu. 

Šaljić: Koga je i zašto strah govoriti istinu. S. Saletović

- Moramo znati ko nas je pobio, ko je pobio ove ljude. Jesu li nas četnici gađali ili je bila saobraćajna nezgoda 5. februara? Gdje god da dođem niko, ni Mandić ni Brčić ni Grabovica, niko da kaže ko nas je pobio. Ko? Agresor nas je gađao granatama, nisu se građani sami granatirali. Sram vas bilo! Ovo je negiranje zločina i genocida - poručio je Jasmin Šaljić. 


Odata počast ubijenim građanima glavnog grada BiH. S. Saletović

On je zatim izašao za govornicu i kazao:  

- Mi smo doživjeli agresiju, mi smo međunarodno priznata država. Ovo su opasne fraze kada se govori ''stradao'', a ne ''agresija''. Odjednom niko nije obilježio agresora. Ko je ispalio granatu, jesu li to Vojnici RS ili sami sebi. Je li nas nečega strah u našem gradu, da kažemo ko nas je ubio? Ovo nema logike, nema državne zastave - kazao je Šaljić.

On je dodao da se građani Sarajeva svaki put iznova ubijaju ako se događaji i zločinci ne nazivaju pravim imenom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.