BANJA LUKA

Dodik pojasnio odluku: Bilo mi je neprikladno da Đukanović u ovom trenutku dođe u BiH

Naveo je da odluka u vezi s njegovim dolaskom u BiH nije bila u funkciji osvježavanja uspomena i historijskog sjećanja

Milorad Dodik. Arhiv

Srna

5.2.2020

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je Crna Gora bila i jeste prijateljska, a može se reći i bratska država i nema razloga da tako ne bude i ubuduće.

Dodik je naveo da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović imao priliku posjetiti BiH ranije, ali on to nije učinio.

- Meni je bilo neprikladno da to uradi sada kada se Crna Gora suočava s tako ozbiljnim izazovom, kojem svjedočimo svi, a koji se s velikom pažnjom prati i u Republici Srpskoj zbog činjenice da pripadamo istoj Crkvi - istakao je Dodik.

Naveo je da odluka u vezi s njegovim dolaskom u BiH nije bila u funkciji osvježavanja uspomena i historijskog sjećanja, posebno ne na vladavinu Slobodana Miloševića, s kojim je Đukanović blisko sarađivao upravo u turbulentno vrijeme koje on spominje.  

Na pitanje da prokomentira Đukanovićevu izjavu da je u Srebrenici počinjen genocid, Dodik je odgovorio da vjeruje da je Đukanoviću poznat stav Republike Srpske da se u Srebrenici nije desio genocid, isto kao što vjeruje da su mu poznate i navodne kontroverze koje prate dešavanja u toj općini.

- Insistiranje na tome, i to 25 godina nakon rata, izgleda kao osveta djeteta kome su rekli da se ne može više igrati - zaključio je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.