PROJEKTI

Potpisan sporazum: Za javni prijevoz u Sarajevu 35 miliona eura

Projekti su dio inicijative EBRD-a pod nazivom "Zeleni gradovi"

Avaz.ba

5.2.2020

Šarlot Ruhe, Hidejuki Sakamoto i Vjekoslav Bevanda. Avaz

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas s direktoricom Evropske banke za obnovu i razvoj za srednju i jugoistočnu Evropu Šarlot Ruhe (Charlotte) dva sporazuma o zajmu za Projekt javnog prijevoza u Sarajevu.

Nakon potpisivanja sporazuma, ministar Bevanda rekao je kako će ovi projekti unaprijediti gradski prijevoz u Sarajevu te doprinijeti zaštiti okoliša i smanjenju zagađenja zraka.

Vrijednost prvog sporazuma je 15 miliona eura za nabavku električnih trolejbusa i rezervnih dijelova, a dio sredstava planiran je za konsultantske usluge tokom provođenja ovog projekta. 

Vrijednost drugog ugovora je 20 miliona eura za sanaciju 19,5 kilometara tramvajske pruge u Sarajevu.

Obraćajući se prisutnima, direktorica Ruhe istakla je kako potpisani sporazumi ne predstavljaju samo ulaganja u efikasan i kvalitetan javni prijevoz u Sarajevu, nego da će njihova implementacija dovesti do smanjenja emisije štetnih čestica, čime će se nastojati riješiti problem zagađenja zraka u glavnom gradu BiH.

Projekti su dio inicijative EBRD-a pod nazivom "Zeleni gradovi", a izradu Plana aktivnosti za Sarajevo u okviru ove inicijative finansira vlada Japana. Današnjoj ceremoniji potpisivanja sporazuma prisustvovali su ambasador Japana u BiH Hidejuki Sakamoto (Hideyuki) i predstavnici Kantona Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.