MINISTAR FINANSIJA

Bevanda: EBRD važan partner za pokretanje novih investicija u BiH

Početni položaji zemalja članica su nejednaki jer se BiH, kao i mnoge zemlje u razvoju, najvećim dijelom oslanja na ugalj kada je riječ o proizvodnji električne energije, kaže Bevanda

Sa sastanka. Fena

Ad. A. / Fena

14.9.2021

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas s potpredsjednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Pierreom Heilbronnom o realizaciji projekata koje ova banka finansira u BiH.


Vodeći projekti u BiH

Bevanda, koji je guverner BiH u EBRD-u, naglasio je kako ova banka finansira vodeće infrastrukturne projekte u BiH, te je nezaobilazan faktor u pokretanju novih investicija.

Sagovornici su naglasili dosadašnju uspješnu suradnju EBRD-a i BiH, uz opredjeljenje da ona bude nastavljena i ubuduće što će biti regulirano novom strategijom razvoja za BiH koja se tek priprema i određuju se prioriteti djelovanja gdje energetski sektor ima značajnu ulogu.

Bevanda je rekao da je Bosna i Hercegovina podržala sve aktivnosti u cilju smanjenja emisija ugljika i strategiju djelovanja u sferi klimatskih promjena.

- Početni položaji zemalja članica su nejednaki jer se BiH, kao i mnoge zemlje u razvoju, najvećim dijelom oslanja na ugalj kada je riječ o proizvodnji električne energije. Cijenimo potporu EBRD-a u projektima zaštite okoliša i nastojimo prijeći na alternativne energente, ali trenutno imamo visok stupanj uporabe uglja i trebat će nam prijelazni period da ga izbacimo iz proizvodnje što bi značilo i veću uporabu plina - istaknuo je Bevanda.


Održivi razvoj

Sagovornicu su se složili u ocjeni da održivi razvoj u BiH zahtjeva mnogo veći fokus na razvoj privatnog sektora što bi trebao biti jedan od prioriteta nove strategije EBRD-a za BiH.

Bevanda je zahvalio vodstvu EBRD-a za njihove aktivnosti koje su pomogle u razvoju svih dijelova BiH jer je trenutno u postupku zaključivanja 18 sporazuma sa EBRD-om, te naglasio da nijedan projekt nije zaustavljen u Ministarstvu financija i trezora BiH.

- Očekujem da će institucije BiH nastaviti rad u punom kapacitetu pa u Ministarstvu financija i trezora činimo sve da obavimo svoj dio posla kada su u pitanju ovi važni projekti EBRD-a i tu nema zastoja. Međutim, nužno je provesti procedure u svim nadležnim institucijama - naglasio je Bevanda.

Potpredsjednik Helbronn kazao je da je EBRD pružila značajnu potporu u finaciranju projekata koji su pomogli saniranju posljedica pandemije Covid  te istaknuo da je nužno nastaviti ove aktivnosti.

Sastanku je nazočila i direktorica EBRD-a u BiH Manuela Naessl, saopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.