VAŠINGTON Predsjednica manjeg bh. entiteta u SAD

Cvijanović razgovarala s Palmerom o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH

Cvijanović je izrazila opredjeljenost institucija RS za očuvanje mira i političke stabilnosti u BiH i regionu

Fena
05.02.2020 19:18

S današnjeg sastanka u Vašingtonu

Foto: FENA

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović sastala se danas u Vašingtonu sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za evropska i euroazijska pitanja Metjuom Palmerom (Matthew Palmer), a razmijenili su mišljenje o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciju u BiH, kao i o unapređenju saradnje manjeg bh. entiteta i SAD na, kako je saopćeno, svim poljima. 

Cvijanović je izrazila opredijeljenost institucija RS za očuvanje mira i političke stabilnosti u BiH i regionu, kao najvažnijih preduvjeta za ekonomski razvoj, poboljšanje poslovnog ambijenta i životnog standarda svih građana, navodi se u saopćenju iz Kabineta entitetske predsjednice.

Istakla je da je Dejtonski sporazum i uvažavanje ustavne strukture BiH, koja podrazumijeva punu ravnopravnost tri konstitutivna naroda, dobar okvir za funkcioniranje, razvoj i napredak BiH.

  • Cvijanović se u Vašingtonu sastala s Palmerom
    Cvijanović se u Vašingtonu sastala s Palmerom Foto: FENA

Na sastanku je razgovarano i o sigurnosnim izazovima u regionu zapadnog Balkana te istaknuto da je i o ovom pitanju potrebna koordinacija nadležnih institucija svih nivoa vlasti u BiH.

Sagovornici su konstatirali da je “mali Šengen” pozitivna inicijativa za cijeli region, a Cvijanović je istakla da su institucije RS već podržale ovu inicijativu, koja za cilj ima unapređenje regionalnog ekonomskog prostora.

- U okviru zvanične posjete SAD, Cvijanović će danas u Pentagonu posjetiti Nacionalnu gardu države Merilend – navodi se u saopćenju.

Komentari

NA VRH