VAŠINGTON

Cvijanović razgovarala s Palmerom o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH

Cvijanović je izrazila opredjeljenost institucija RS za očuvanje mira i političke stabilnosti u BiH i regionu

S današnjeg sastanka u Vašingtonu. FENA

Fena

5.2.2020

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović sastala se danas u Vašingtonu sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za evropska i euroazijska pitanja Metjuom Palmerom (Matthew Palmer), a razmijenili su mišljenje o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciju u BiH, kao i o unapređenju saradnje manjeg bh. entiteta i SAD na, kako je saopćeno, svim poljima. 

Cvijanović je izrazila opredijeljenost institucija RS za očuvanje mira i političke stabilnosti u BiH i regionu, kao najvažnijih preduvjeta za ekonomski razvoj, poboljšanje poslovnog ambijenta i životnog standarda svih građana, navodi se u saopćenju iz Kabineta entitetske predsjednice.

Istakla je da je Dejtonski sporazum i uvažavanje ustavne strukture BiH, koja podrazumijeva punu ravnopravnost tri konstitutivna naroda, dobar okvir za funkcioniranje, razvoj i napredak BiH.


Cvijanović se u Vašingtonu sastala s Palmerom. FENA

Na sastanku je razgovarano i o sigurnosnim izazovima u regionu zapadnog Balkana te istaknuto da je i o ovom pitanju potrebna koordinacija nadležnih institucija svih nivoa vlasti u BiH.

Sagovornici su konstatirali da je “mali Šengen” pozitivna inicijativa za cijeli region, a Cvijanović je istakla da su institucije RS već podržale ovu inicijativu, koja za cilj ima unapređenje regionalnog ekonomskog prostora.

- U okviru zvanične posjete SAD, Cvijanović će danas u Pentagonu posjetiti Nacionalnu gardu države Merilend – navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.