INTERVJU

Platforma ’BH Telecoma’ BH TechLab pruža šansu mladima za pokretanje startupa

Platforma je jedinstvena na tržištu BiH zbog otvorenosti prema startup zajednici, stalne mogućnosti prijava za saradnju, te podrške „BH Telecoma“ u svakoj fazi razvoja

Lučkin: Naš cilj je da budemo najpopularnija platforma u BiH. Avaz

Piše: Razgovarao

6.2.2020

Državna kompanija „BH Telecom“, kao društveno odgovoran privredni subjekt, pokrenuo je jedinstven projekt koji ima za cilj pomoć mladima u pokretanju biznisa. Kako je u intervjuu za „Dnevni avaz“ kazao Haris Lučkin, direktor Direkcije za razvoj poslovanja „BH Telecoma“, jedan od ključnih ciljeva jeste pružiti priliku mladima da putem nove platforme BH TechLab, koja je namijenjena ICT startup zajednici, ostvare različite benefite pomoću kojih će se njihove poslovne ideje razviti u uspješan biznis i pronaći put do korisnika.

Biznis rješenja

Šta je BH TechLab? 

- Ideja ove platforme je da kontinuirano prepoznaje i pruža podršku za razvoj novih, inovativnih ideja i poslovnih modela iz smart okruženja. Cilj nam je postati najpopularnija platforma u BiH za podršku razvoju ICT startup idejama i inicijativama s fokusom na smart, IoT i cloud tehnološka ili biznis rješenja. Pokrenuta je i internet-stranica www.bhtechlab.ba putem koje će se kontinuirano moći prijaviti projekti kandidati za saradnju sa „BH Telecomom“.

Koje su prednosti „BH Telecomove“ BH TechLab platforme?

- Platforma je jedinstvena na tržištu BiH upravo zbog otvorenosti prema našoj startup zajednici, stalne mogućnosti prijava za saradnju, te podrške „BH Telecoma“ u svakoj fazi razvoja proizvoda ili usluge do momenta realizacije potencijalne daljnje saradnje. Istraživanja govore da 90 posto startupa doživi neuspjeh u prve četiri godine. Naš cilj je da eliminiramo što više razloga ovakvog ishoda kroz finansiranje, pružanje podrške timu, marketing, pomoć pri pronalasku klijenata, podršku testiranja proizvoda, te svaki drugi vid pomoći.

Poslovne ideje

U čemu se ogleda krajnji cilj ovog jedinstvenog projekta u BiH? 

- Na ovaj način želimo pomoći osavremenjivanje bh. društva, olakšanje svakodnevnih aktivnosti građana i poslovnih subjekata, te u konačnici biti prepoznati kao kompanija koja na putu iz CSP u DSP providera teži ka prilagođavanju novim poslovnim modelima i pozicionira se kao sistem integrator za pružanje ICT servisa i usluga nove generacije.

Javni poziv mladima već je objavljen, ko se može prijaviti?

- Javni poziv je objavljen 23. decembra prošle godine. Kako bismo omogućili prijavu što većeg broja mladih, pravo prijave, osim privrednih subjekata, imat će i tek registrirani obrti. Ukoliko među prijavljenima bude projekata s interesantnim poslovnim inicijativama i idejama, njima će, u skladu s tržišnim potencijalom, biti omogućen ulazak u partnerski program s „BH Telecomom“, čime će im se omogućiti brži rast biznisa korištenjem prodajnih i komunikacijskih kanala „BH Telecoma“. Nagradni fond po javnom pozivu iznosi 100.000 KM novčanih nagrada za tri najbolja projekta, te dodatne vrijedne nagrade u našim uslugama.

Lučkin: Za sve prijavljene putem internet-stranice BH TechLab platforme održali smo jednodnevni trening. Avaz

Prije nekoliko dana održan je i jednodnevni trening za prijavljene, o čemu se radi?

- Za sve prijavljene putem internet-stranice BH TechLab platforme održali smo jednodnevni trening na kojem smo prošli kroz sve elemente javnog poziva i sve one kritične tačke koje su važne na putu od početne poslovne ideje do komercijalizacije. Iznenadile su nas izuzetno pozitivne reakcije svih prisutnih, tako da možemo reći da smo uveliko ispunili svoja očekivanja. Uvjereni smo da će nakon održane radionice veći broj prijavljenih iskristalizirati svoje inicijalne ideje i da će se razjasniti put kojim će ići, te pomoć koja im je potrebna, a koju mogu dobiti od „BH Telecoma“.

Poziv mladima da se prijave

- Platforma predstavlja kontinuiranu aktivnost „BH Telecoma“, te će zainteresirani moći prijaviti svoje projekte tokom cijele godine. Broj prijava je neograničen. Naš krajnji cilj je razvijati odnos s lokalnim zajednicama i državnim institucijama te ključnim partnerima radi prepoznavanja problema u društvu i otkrivanja načina njihovog rješavanja, te posljedično zajedničkih nastupa prema ICT startup sceni. Također, otvoreni smo za saradnju sa fakultetima i akademskom zajednicom. Stoga, pozivam sve mlade i inovativne ljude s vrijednim idejama da se prijave na naš javni poziv i da zajedno potpomognemo razvoj digitalnog i pametnog društva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.