OBILASCI

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec posjetio KPZ Sarajevo

Predsjednik Suda se posebno interesirao za kontrolu ulaska i kretanja po Zavodu, o čemu su mu prezentirani savremeni sistemi za nadzor

Debevec u KPZ-u Sarajevo. Sud BiH

Avaz.ba

6.2.2020

Predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec posjetio je jučer Kaznenopopravni zavod (KPZ) poluotvorenog tipa Sarajevo.

Sud BiH je, kako je to saopćeno, opredijeljen za međuinstitucionalnu saradnju, kroz razvijanje dijaloga u cilju poboljšanja vršenja svojih nadležnosti i nadležnosti partnerskih institucija, u skladu sa zakonom.

- Predsjednik Suda BiH je posjetio KPZ Sarajevo, gdje ga je na radnom sastanku ugostio direktor Faruk Zubčević. Tokom posjete obišli su prostorije i sektore Zavoda u kojima su unaprijeđeni sigurnosni, tehnički i kadrovski nivoi zaštite, opremljenosti i profesionaliziranja službenika - stoji u saopćenju Suda BiH.

Predsjednik Suda se interesirao za mjere zaštite i sigurnosti, posebno kada je riječ o pritvorenim osobama po odlukama Suda BiH.

- Direktor Zubčević je predsjednika informirao o stanju u Zavodu, statusu osoba koje se tu nalaze po odlukama Suda BiH i mjerama koje su poduzete u cilju unapređenja važnih segmenata u infrastrukturi. Sagovornici su istakli dobru dosadašnju saradnju i komunikaciju te se snažno opredijelili za daljnji razvoj i efikasnost -  navodi se u saopćenju.


Debevec sa Zubčevićem. Sud BiH

U drugom dijelu posjete predsjednik Suda i direktor Zavoda su sa saradnicima obišli renovirane pritvorske ćelije, videocentar iz kojeg se pomoću više od 100 kamera kontroliraju unutrašnjost i okolina Zavoda, zdravstvenu službu te sobu za posebne kategorije rizičnih zatvorenika i pritvorenika, kojima je neophodno osigurati boravak u skladu sa standardima.

- Predsjednik Suda se posebno interesirao za kontrolu ulaska i kretanja po Zavodu, o čemu su mu prezentirani savremeni sistemi za nadzor od ulaznog podesta s maksimalnim nivoom fizičke i informatičke opremljenosti, vanjski i unutrašnji perimetri te različiti senzori koji kontroliraju kretanje, kako radnika Zavoda tako i posjetilaca. Predsjednik Suda je ocijenio značajno unaprijeđenim sisteme sigurnosti, zaštite i opremljenosti - saopćeno je.

Na kraju posjete predsjednik Suda je, u skladu s članom 146. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, posjetio optuženoga koji mjeru pritvora izdržava u KPZ-u Sarajevo po odluci Suda BiH.

Navodno, posjetio je pritvorenika Marku Trifkovića Žižana, koji se nalazi u pritvoru po odluci Suda u predmetu "Volan".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.