SUKOBI

Grčevita borba za Sindikat

Šatorović: Ne pristajemo ni na kakva sijela, kako to oni planiraju

Organizaciono odbor: Sve već odlučeno. S. Saletović

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

6.2.2020

Savez samostalnih sindikata, prema svemu sudeći, birat će iduće sedmice novo rukovodstvo. Iako se Selvedin Šatorović na čelu krovne organizacije za zaštitu prava radnika nalazi nešto duže od godinu, članovi Organizacionog odbora odlučili su na jučerašnjem sastanku da 12. februara održe vanredni kongres.

Jedan kandidat

Kako iz Organizacionog odbora za pripremanje i sazivanje sjednice Skupštine samostalnih sindikata navode za “Avaz”, jedini prijavljeni kandidat za sada je Mevludin Bektić, predsjednik Sindikata elektroenergetskih radnika FBiH. 

Sindikati koji nisu saglasni sa Šatorovićevim izborom, ističu da je izabran nezakonito te da čak 13 sindikata (koji predstavljaju više od dvije trećine članstva) nije pozvano na posljednji kongres te tako i ne priznaju odluke kongresa. Novu Odluku o održavanju Skupštine SSSBiH potpisalo je 16 Granskih sindikata od čega devet industrijskih sindikata.

- Pozivamo na jedinstvo. Mi s kongresa želimo poslati poruku da Savez mora imati opći kolektivni ugovor, da se mora povećati minimalna plaća i da moramo imati zakon o sindikatima - istaknuo je Samir Kurtović, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika.

Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva Tuzlanskog kantona, istaknuo je kako aktuelnog predsjednika Šatorovića nije potvrdilo Ministarstvo pravde FBiH niti je ovjerilo Stutut koji je Šatorović tada navodio.

- U 15 mjeseci, nije sjeo ni s kim iz Vlade niti s Udruženjem poslodavaca. Tražimo samo da se sve provede zakonski. Nakon kongresa i izbora novog predsjednika, mi ćemo angažirati Finansijsku policiju - istaknuo je Latifović.

Bajro Melez, predsjednik Sindikata metalaca FBiH, potvrdio je da je devet industrijskih sindikata potpisalo Sporazum o jedinstvenom nastupu na kongresu te da SSSBiH mora imati legalno izabrane organe i tijela, predsjednika SSSBiH i ovjeren statut od institucije Ministarstva pravde BiH.

Šatorović: Ja nastavljam raditi. Avaz

Neosnovane kritike

S druge strane, aktuelni predsjednik Šatorović ističe da ništa što njegovi protivnici navode, nije istina.

- Na djelu je klasičan pokušaj borbe protiv najniže cijene rade. Oni žele da radnici rade za 300 ili 400 KM. Neka oni rade šta hoće, a ja, kao legitimno izabrani predsjednik i svi legitimno izabrani organi, nastavljamo raditi. Ne pristajemo ni na kakva sijela, kako to oni planiraju – kazao je Šatorović.

Napominje da su sve kritike na njegov račun neosnovane.

- Kad ste čuli od bilo koga od ovih koji me kritiziraju, da su govorili o cijeni rada, da su pričali o tome. Neka oni pričaju o povećanju plaća i na 1.000 KM, neka oni to završe ako je moguće. Neka završe zakon o štrajku, eto, ja ću im prvi čestitati – dodaje Šatorović.

Opravdan razlog

Šatorović potvrđuje da nije upisan u registar Ministarstva pravde FBiH kao predsjednik Sindikata, ali napominje da i za to postoji opravdan razlog. - Nijedan predsjednik prije mene nije bio upisan, jer se osporava kontinuitet u nazivu Sindikata, odnosno to da je riječ o Sindikatu BiH – ističe Šatorović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.