PREVARE

"Vrsni" menadžer nije poštedio ni Košarkaški savez BiH: Nakon Konakovića, ostalo je više od milion maraka duga

Slučaj je stigao i do Tužilaštva BiH, prema čijem su nalogu u Savez ušli poreznici i Finansijska policija

Konaković: Duga lista praznih obećanja. Arhiv

Piše: E. D. A. / Avaz.ba

6.2.2020

Lider minorne stranke Narod i pravda Elmedin Konaković, voli(o) se busati u prsa i hvaliti svojim “podvizima” na sportskom planu.

Njegov menadžerski put kroz Košarkaški klub Bosna dobro je poznat i naširoko opisan pa je, nakon Dine i Dininih nasljednika, od prvaka Evrope ostala ruševina, odnosno klub koji danas, zbog milionskih dugovanja, postoji samo na papiru.

Nešto više sreće od sarajevskih “Studenata” nakon Konakovićeve vladavine imao je Košarkaški savez Bosne i Hercegovine, na čijem je čelu ovaj “vrsni” sportski menadžer bio od novembra 2013. do februara 2016. godine.

- U prošlosti, KSBiH nije imao sreće s operativcima koji su vodili Savez. U posljednje dvije ili tri godine, dolaskom Haruna Mahmutovića za generalnog sekretara, mnogo stvari se radi kvalitetnije. Dug Saveza bio je skoro 2,5 miliona KM ili skoro 1,3 miliona eura. Upolovljen je uz ispunjavanje svih tekućih aktivnosti, koje su bile veoma skupe. U istom tempu ili čak malo brže planiramo u potpunosti sanirati dug - govorio je Konaković po dolasku na funkciju.

Konaković: Birao bi Haruna umjesto Jusufa. Arhiv

Bilo je to još jedno od nikad ispunjenih obećanja, jer nakon Dine i Dininih jarana, u Savezu “kamen na kamenu” nije ostao.

Tek nakon što su Konaković i njegov generalni sekretar Mahmutović pokupili stvari, počeli su na površinu izbijati katastrofalni rezulati finansijskog poslovanja KSBiH.

Slučaj je došao i do Tužilaštva BiH, prema čijem su nalogu u Savez ušli poreznici i Finansijska policija.

Oni su utvrdili da Savez od 2011. do 2016. nije plaćao ni porez na dodanu vrijednost (PDV) ni porez na dohodak, u visini od više od milion maraka!

Zabilježeno je i niz sumnjivih novčanih isplata pojedincima te drugih nezakonitih radnji zbog čega su ovih dana, prema našim saznanjima, inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ponovo saslušavali pojedine osobe... 

Hajka na Nurkića

Konakovićev mandat na čelu KSBiH ostat će upamćen i po nezapamćenoj medijskoj hajci na najveću zvijezdu bh. košarke Jusufa Nurkića.

Nema kakvi sve pogrdni epiteti iz vrha Saveza nisu stizali na račun našeg NBA centra, kojeg je teška povreda spriječila da u jednom periodu nastupa u dresu “Zmajeva”.

Čak ni činjenica da je Nurkić na kraju završio na operacionom stolu nije bilo dovoljna za samozvane spasioce bh. košarke, koji su se iz njima znanih razloga okomili na odličnog centra.

- Kad bih morao odlučivati između Haruna (Mahmutovića, op. a.) i Jusufa (Nurkića, op. a.), ni tu ne bih imao dilemu, kao ni većina igrača s kojim sam razgovarao. Birao bih Haruna - objavio je tada Konaković na Facebooku, štiteći svog sekretara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.