SJEDNICA

Danas sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima

Danas sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija. Avaz

Fena

10.2.2020

Sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija bit će održan danas. Ovaj sastanak dolazi nakon što je zamjenica direktora USAID-a Boni Glik (Bonnie Glick) tokom posjete BiH izjavila da, ukoliko se BiH ne pozabavi pitanjem trgovine ljudima i ne zaustavi daljnje padanje na listi, postoji opasnost od povlačenja sredstava SAD iz naše zemlje. 

- U okviru sastanka Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija bit će razgovarano o provedenim aktivnostima na formiranju Mreže specijaliziranih tužilaca i istražitelja za borbu protiv trgovine ljudima - kazao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Glik je rekla da vlada SAD i predsjednik Tramp (Trump) koncept trgovine ljudima uzimaju kao ozbiljan problem. Prošlog mjeseca izdao je izvršnu naredbu u vezi s tim.

- To utječe i na rad USAID-a, ukupno i USAID-a u Bosni i Hercegovini. Oni se moraju koncentrirati na dominaciju trgovine ljudima. BiH je bila zemlja gdje to nije bio problem, ali tokom vremena, vidjeli smo pogoršanje situacije u posvećenosti vlasti da zaustavi trgovinu ljudima. To je moralno korozivno okruženje gdje vlasti ne zastupaju sopstvene ljude, ali ni druge koji su žrtve trgovine ljudima kroz ovu zemlju - izjavila je.


Danas sjednica. Ilustracija

Podsjećamo i da je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) zahvalio USAID-u i Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u BiH na interesiranju za problem trgovine ljudima te je podsjetio da je novi saziv Vijeća ministara već usvojio Strategiju za borbu protiv trgovine ljudima.

- Mislim da smo mi, uz pomoć Ambasade SAD, kojoj smo veoma zahvalni na interesiranju za ovaj problem, uradili dosta toga i da će u konačnoj procjeni oni imati u vidu da je ovo Vijeće ministara više uradilo za mjesec nego prethodno Vijeće ministara za tri ili četiri godine, što je ugrozilo naš status - rekao je Radončić.

Istovremeno, Grubešić je najavio i održavanje sastanka Udarne grupe za borbu protiv terorizma narednih dana.

Grubešić je dodao kako će sudionici spomenutih sastanaka razgovarati o aktuelnim temama i prioritetima u oblastima koje su u fokusu djelovanja dviju udarnih grupa.

Sastancima Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, kao i Udarne grupe za borbu protiv terorizma predsjedava glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, a održavaju se periodično kako bi dužnosnici svih sigurnosnih i agencija za provedbu zakona u BiH bili u prilici analizirati aktuelnu situaciju te planirati i koordinirati zajedničke aktivnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.